U Kalesiji otvoren 10. Ekološki sajam zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma

U Kalesiji je danas otvoren 10. Ekološki poljoprivredni sajam zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma. Cilj sajama je afirmacija zdravog načina života, te prezentacija domaćih proizvoda. Privukao je veliki broj izlagača, a osim hrane, predstavljeni su i autohotni proizvodi ručne radinosti. Sajam zajednički prganiziraju UG „Citizen“ i „Snaga Kalesijske žene“.

U centru Kalesije već deceniju se građanima predstavljaju proizvodi autentični za bosanskog čovjeka. Danas mnogi u tim proizvodima vide mogućnost za zaradu, prezentujući tako i specifičan, starinski način pripreme zimnice, sokova i drugih proizvoda, koji se karakterišu kao zdrava hrana, jer se spravljaju od domaćeg voća i povrća.

Med i pčelinji proizvodi trend su i u BiH, ali i u zemljama regije. Takvi proizvodi u kombinaciji sa čajem i travama sa bosanskih planina dominiraju i Sajmom u Kalesiji.

I žene iz Udruženja „Ženo, Majko, Sestro“ Kalesija učestvuju na Sajmu. Ovo udruženje okuplja žene oboljele i liječene od karcinoma dojke i drugih oblika karcinoma. Izrada nakita pomaže im da odagnaju misli od opake bolesti sa kojim se bore, ali i da zarade novac koji im je potreban za širenje ove pozitivne misije.

Namjera organizatora Ekološkog poljoprivrednog sajama zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma u Kalesiji bio je da pomognu proizvođačima da predstave proizvode. Prateći sadržaji manifestacije su i predavanja o proizvodnji hrane po ekološkim načelima. Sajam ima izložbeno-prodajni karakter, tako da su proizvođači dodatno motivirani da intenziviraju proizvodnju zdrave hrane i tradicionalnih bosanskih proizvoda kao pretpostavke razvoja seoskog turizma.