U kasarni “Dubrave” otvorena vojna ambulanta

Zvaničnim presjecanjem vrpce, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Matthew Field otvorili su danas prostorije nove vojne ambulante u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine „Dubrave” Živinice. Ovim je uspostavljena još jedna vojna ambulanta Oružanih snaga BIH, od planirane 4. Uspostavljanje vojnih ambulanti planirano je u kasarnama “Rajlovac” u Sarajevu, “Dubrave“ u Živinicama i “Božan Šimović“ u Čapljini, te “Kozara” u Banjoj Luci koja je otvorena krajem maja.

Aktivnosti na uspostavljanju vojnih ambulanti realiziraju se u okviru projekta koji je usmjeren ka razvoju sanitetske službe OS BiH, u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika OS na području cijele države. Ministar odbrane BiH Sifet Podžić istakao je da Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH otvaranjem vojnih ambulanti razvijaju jedan kapacitet koji je neophodan Oružanim snagama naše zemlje, dodajući da je 2005. godine bio vojni savjetnik u komisiji za reformu odbrane.

– Sjećam se koliko smo tada imali borbe oko upostave sanitetske službe u OS BiH. Sad razmišljam da li ćemo morati čekati za svaku aktivnost 15 godina da svatimo kako nam je nešto neophodno. Ja se nadam da su ovo temeljni koraci koji su nam poslije 15 godina pokazali da će Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane razvijati ovu službu i da ćemo mi na prostoru BiH ponovo imati kvalitetne i vojne bolnice, kazao je ministar Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović naglasio je da će vojne ambulante biti od koristi pripadnicima Oružanih snaga prilikom izvršavanja svih zadataka, kako na području naše zemlje, tako i prilikom upućivanja pripadnika OS u mirovne misije.

– Ono što mi očekujemo da kroz realizaciju ove prve faze, da već od kraja 2020. godine započenemo sa projektom uspostave ROLL-22, to znači stavljanje mogućnosti i za hiruške intervencije pripadnika Oružanih snaga BiH, za šta već imamo podršku. Ono što je krucijalno za implementaciju ovog projekta jeste obezbejđivanje adekvatnog medicinskog kadra koji će raditi u ovim ambulantama, istakao je.

Mašović ističe da se na vojnim i vojno-medicinskim akademijama već školuju pripadnici Oružanih snaga.

– Podršku svemu ovome dat će i novi projekat od strane Ujedninjenog Kraljevstva kroz upućivanje i dobivanje stipendija za pripadnike koji žele da budu vojni ljekri, i upućivanje naših pripadnika u UK koji će završetku biti na usluzi pripadnicima Oružanih snaga BiH, ali i građanima, naglasio je generalpukovnik Mašović.

Obnovu i opremanje ambulante u kasarni „Dubrave“ Živinice finasirala je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

– Ove ambulante će napraviti značajnu razliku u radu Oružanih snaga BiH, te unaprijediti pružanje medicinskih usluga u skladu sa potrebama modernih Oružanih snaga. Mi smo zahvalni na dobroj i kontinuiranoj saradnji sa Ministarstvom odbrane, Oružanim snagama BiH i NATO štabu u Sarajevu koja je rezultirala uspješnim završetkomovog projekta, kazao je ambasador Matthew Field.

Veliku i značajnu ulogu u implementaciji projekta uspostave vojnih ambulanti su imali Ministarstvo odbrane i OS BiH, kao i NATO štab u Sarajevu. Današnjoj svečanosti prisustvovao je i komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general William Edwards.

(RTVTK)

Pročitajte...