U kućnoj izolaciji u TK 490 osoba: Nove preporuke Kriznog štaba Tuzlanskog kantona

Još dvije osobe u Bosni i Hercegovini su zaražene koronavirusom i ovim se ukupni broj zaraženih novih virusom u BiH popeo na 13.

U Federaciji nema novih slučajeva oboljelih. U TK Epidemiološka situacija je stabilna. U cilju prevencije pojave koronavirusa u TK je u kućnoj izolaciji trenutno 490 osoba, navode iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva. S obzirom da je Vlada odobrila novac Kantonalnoj direkciji robnih rezervi za nabavku dezinfekcionih sredstava, od ponedjeljka počinje dezinfekcija svih javnih ustanova na području TK, čiji je Vlada osnivač.

Sve osobe koje imaju rješenje o kućnoj izolaciji, potencijalni su prenosioci zaraze, rečeno je danas. Nepoštivanje izrečenih mjera predviđene su zakonom predviđene novčane kazne i kazne zatvora do godinu.

Posebno apeluju na mlade ljude da izbjegavaju veća okupljanja, te naglašavaju da su upravo oni neozbiljno shvatili odluke Kriznog štaba.

Prema današnjim podacima, pod mjerom kućne izolacije u našem kantonu je 490 osoba. Na koronavirus testirano je njih 17, i ni jedn nalaz nije bio pozitivn.