U Kutku za znatiželjne TK radija ovog četvrtka o zemljotresima i seizmičnosti u BiH

U četvrtak, 14. januara  u emisiji „Kutak za znatiželjne“ Radija Tuzlanskog kantona aktueliziramo pitanje zemljotresa u regionu, s posebnim osvrtom na podrhtavanja tla u Bosni i Hercegovini, odnosno o seizmičnosti ovog područja. Zanima nas i vaš stav, poštovani slušatelji. Osim,  prirodnog straha ne samo kod ljudi nego i  kod životinja, jako teško je u trenucima zemljeotresa ostati miran. Kakva su vaša iskustva?

Bosna i Hercegovina  je seizmički aktivno područje s velikim brojem jačih zemljotresa koji su se dogodili na njenom području, posebno u predjelima oko Banja Luke i južne Hercegovine. Međutim, naše poznavanje seizmičnosti Bosne i Hercegovine je u velikoj mjeri ograničeno na seizmičnost 20. stoljeća, tj. na period poslije 1906. kada je instaliran prvi seizmograf u Sarajevu.

Na geotektonskoj karti BiH možemo vidjeti da većina rasjeda prati smijer sjeverozapad – jugoistok. Većina rasjeda je normalnog tipa, uz mjestimično pojavljivanje rasjeda s pomakom po pružanju. Iz analize seizmoenergetskog  potencijala rasjeda na području Bosne i Hercegovine zaključeno je da se očekuju potresi do magnitude 6.54

Bosnu i Hercegovinu možemo podijeliti na više geotektonskih regija: vanjski Dinaridi, središnji i Dinaridi i Savsko-vardarska zona.

Četvrtak, 14. januara –  12.15 – Kutak za znatiželjne Tk radija.

TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz

TK radio online: http://radio.rtvtk.ba/

 

 

 

Pročitajte...