U Lukavcu održan okrugli sto na temu „Unapređenje invalidskog sporta na području TK“

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

SKISO Sinovi Bosne Lukavac bio je domaćin okruglom stolu na temu „Unapređenje invalidskog sporta na području TK“. Učesnici su bili predstavnici sportskih invalidskih saveza i klubova, Udruženja, Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK i Općine Lukavac.

Nakon dugotrajne i konstruktivne diskusije te iznošenja dosadašnjih iskustava, problema i pozitivnih primjera u dosadašnjem radu učesnici okruglog stola izrazili su zahvalnost Ministarstvu za kulturu, sport i  mlade TK, drugim nadležnim ministarstvima u Vladi TK, te Općinama na području TK na dosadašnjoj podršci razvoju invalidskog sporta.

Sportski klubovi osoba sa invaliditetom, te klubovi učesnici okruglog stola obavezuju se da će preduzeti sve potrebne radnje i mjere u cilju pridruživanja sportskih klubova općinskim, kantonalnim i granskim sportskim savezima osoba sa invaliditetom.

Sportski savezi osoba sa invaliditetom, te granski sportski savezi obavezuju se da će pružiti svu neophodnu podršku i pomoć sportskim klubovima osoba sa invaliditetom u oblastima kreiranja zajedničkih aktivnosti  i politika prema nadležnim općinskim i kantonalnim organima uprave, kreiranju univerzalnog hodograma koraka pristupanja sportskim klubovima osoba sa invaliditetom, uključujući i formiranje registra invalidskih sportskih  klubova na području TK.

Sportske organizacije osoba sa invaliditetom apeluju nadležnim općinskim službama te kantonalnim ministarstvima koji sufinansiraju sport da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima organizuju obuku za sve sportske radnike iz sportskih klubova osoba sa invaliditetom u oblasti izrade projekata za potrebe apliciranja na njihove javne pozive. Apeluju i Sportskom savezu osoba sa invaliditetom TK da u skladu sa vlastitim mogućnostima za sportske radnike u sportskim organizacijama osoba sa invaliditetom, organizuje obuku na temu knjigovodstvenog poslovanja i pravdanja sredstava.

Pokrovitelji okruglog stola na temu „Unapređenje invalidskog sporta na području TK“ bili su: Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i Općina Lukavac.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno