U Melbourneu organiziran Festival lala

– Tokom Vikenda turske kulture, organiziranog u sklopu festivala, posjetioci su imali priliku upoznati se s ebru umjetnošću, ali i uživati u delicijama turske kuhinje

MELBOURNE (AA) – Australijski grad Melbourne domaćin je Festivala lala (tulipana), cvijeća koje je zauzima važno mjesto i u kulturi Istoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator festivala je Platforma australijsko-turske kulture (ATCP), a među posjetiocima u parku Tesselaar bili su i konzul Republike Turske u Melbourneu Arif Eser Torun, brojni državni zvaničnici i drugi posjetioci.

Torun je kazao kako su sretni što imaju priliku svjedočiti jednom ovakom događaju.

Tokom Vikenda turske kulture, organiziranog u sklopu festivala, posjetioci su imali priliku upoznati se s ebru umjetnošću, ali i uživati u delicijama turske kuhinje.

Festival se svake godine održava druge sedmice u septembru, a predsjednica ATCP-a Hilkat Ozgun kazala je kako je cilj upoznati javnost s činjenicama kada je riječ o ovom cvijetu.

Zamjenik načelnika općine Hume Naim Kurt dodaje kako je festival prilika i za promociju turske kulture.

“Osim toga, prenosimo i priču o tome kako je cvijet lala došao iz Osmanskog carstva na područje Evrope“, rekao je Kurt.

U parku Tesselaar, u Silvanu, nalazi se više od 950.000 cvjetova tulipana, a svake godine sredinom septembra otvara svoja vrata i svečanim ruhom oduševljava posjetioce.

Pročitajte...