U narednim danima jak vjetar

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je u razgovoru za Klix.ba da su izdali upozorenja građanima, ali i građevinskim firmama koje imaju predmete koje vjetar može podići.

“Važno je da se ti predmeti uklone, zaštite ili dodatne učvrste kako ne bi predstavljali opasnost po građane. Svu moguću kretnju, naročito onu po planinama, treba svesti na minimum”, rekao je Solak.

Gorska služba zaštite (GSS) također je apelirala na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

Ne izlazite vani ako baš ne morate

Napominju da vjetar, usljed svog djelovanja na okolinu te dostizanja određene jačine, ima mogućnost mehaničkog djelovanja na predmete, tj. njihovo pomjeranje, prevrtanje, obaranje, čupanje, bacanje i slično što za posljedicu može imati oštećenje i uništenje tih ili drugih predmeta, kao i nanošenje povreda ljudima u njihovoj blizini, koje nerijetko mogu imati i smrtne posljedice.

“Ne potcjenjujte moć vjetra, zaklon potražite u čvrstim i zatvorenim objektima, nemojte izlaziti ukoliko zaista ne morate, pratite izvještaje i saopćenja nadležnih službi, ne krećite se tik uz saobraćajnicu ili šine, držite se za rukohvate gdje god je to moguće, izbjegavajte kretanje na uzvisinama, budite svjesni svoje okoline i pazite na leteće ili padajuće predmete, sporije vozite, pazite na visočija vozila oko sebe, ne zadržavajte se i ne parkirajte ispod drveća, stubova, krovova, staklenih fasada, odmah obavijestite nadležne službe o svim uočenim nesrećama ili potencijalnim opasnostima i upozorite ljude oko sebe, a ukoliko napuštate kuću ili auto pazite na oblačenje i indeks hlađenja”, savjetuju iz GSS-a.

Oružane snage BiH u pripravnosti

Civlinom stanovništvu će, ukoliko bude potrebe, pomoći i Oružane snage BiH. Komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, brigadir Dragan Nakić, rekao je da su Oružane snage BiH u svakom momentu spremne, odnosno Brigada, da reaguje po zahtjevu da li gorskih službi, da li Federalne uprave civilne zaštite ili Republičke uprave civilne zaštite RS-a.

“Postoje procedure za pozivanje helikoptera i angažovanje Oružanih snaga preko Operativnog centra, odnosno preko Ministarstva sigurnosti. Sami ste svjedoci ove godine koliko smo bili angažovani u pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme požara”, rekao je Nakić dodajući da Oružane snage imaju i opremu za medicinski helikopter.

Pročitajte...