U Njemačkoj slobode lišen osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru

– Policijski organi SR Njemačke u Minhenu su identificirali i lišili slobode osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog Stiven, rođenog 6. januara 1967. godine u Prijedoru

SARAJEVO (AA) – Na temelju tjeralice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, u Njemačkoj je lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u mjestu Miska Glava, javlja Anadolu Agency (AA).

Postupajući na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, policijski organi SR Njemačke u Minhenu su identificirali i lišili slobode osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog Stiven, rođenog 6. januara 1967. godine u Prijedoru.

Obradović je pod istragom Tužiteljstva BiH  i osumnjičen je da je u julu 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koju su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Također, kako se navodi u saopćenju Tužilaštva osumnjičeni se tereti da je osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu  F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke već su pokrenuli  ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog i u narednom periodu očekuje se njegovo izručenje pravosuđu BiH, radi procesuiranja za navedeni ratni zločin.

Pravosuđe BiH, za navedenim osumnjičenim je tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inozemstvu. U okviru istog predmeta, jedan osumnjičeni nedavno je lišen slobode na području Crne Gore.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

Pročitajte...