U okviru projekta “Budimo dio rješenja, a ne zagađenja”,Let’s do it u BiH pokrenuo kampanju “Let’s do it eCovid”

U okviru projekta “Budimo dio rješenja, a ne zagađenja” Let’s do it u BiH je pokrenuo kampanju ”Let’s do it eCovid”. Cilj je skrenuti pažnju na važnost očuvanja životne sredine  i okoliša. Akcenat je na pravilnom postupanju sa otpadom, odnosno sa odlaganjem iskorištenih maski i rukavica.

U cilju sprečavanja širenje zaraze coronavirusom već dva mjeseca obavezno je nošenje zaštitnih maski i rukavica. S obzirom na moguće posljedice nepropisnog odlaganja otpada Lets do it Bosna i Hercegovina je pokrenuo kampanju “Lets do it eCovid” .

TO: Adnan Imamović, koordinator projekta Lets do it Tuzla 01:02-01:49

“Mi smo pokrenuli ovu eCovid kampanju kako bi u suštini skrenuli građanima pažnju na trenutnu situaciju i na sve ono što može da donese situacija poslije ovoga. Sam naziv kampanje i sam slogan kampanje jeste da budemo dio rješenja a ne zagađenja odnosno da krojima bolju budućnost a ne nove maske. Evo bili smo svjedoci do skora da je trajala ta obaveznost nošenja maski zbog prevencije od zaraze, međutim bojimo se da će u skorijoj budućnosti doći do potrebe nošenja maske kako bi spriječili i djelovali na prevenciji zaštite svog zdravlja zbog svih loših implikacija koje može da donese ilegalno deponovanje otpada, zagađenje zraka itd.” – Adnan Imamović, koordinator preojekta Lets do it  Tuzla

Kada je riječ o nesavjesnom odlaganju otpada svjedoci smo da se loše navike nisu promijenile. Ova organizacija ukazala je i na probleme sa kojim se susreću radnici komunalnih službi u toku pandemije.

 

“Cijeli ovaj period trajanja stanja nesreće smo apelovali na građane da ne bacaju i da nepropisno ne odlažu maske i rukavice. Maske i rukavice mogu biti potrencijalni izvor zaraze, a druga stvar je što radnici komunalnih službi imaju obavezu da kupe te maske i rukavice, a građani nemaju obzira prema tome  “-Adnan Imamović, koordinator projekta ”Let’s do it” Tuzla

U sklopu kampanje širom Bosne i Hercegovine su postavljeni bilbordi koji nam vizuelno ukazuju na moguće posljedice neodgovornog ponašanja.

 

“Ova je kampanja na bilbordima, citylightovima i led displeyima. Mi nastojimo i tim putem da ukažemo građanima na trenutnu situaciju i da budemo svjesni onoga što se može desiti kasnije. Dakle, činjenica je da se priroda u ovom periodu obnovila da je zrak puno čistiji u većini gradova svijeta. Ti podaci nažalost nisu baš najbolji i najkvalitetniji i ovdje kod nas u TK i generalno u BiH, ali zato baš zbog toga skrećemo pažnju da pokušamo da djelujemo da to bude puno bolje u narednom periodu.” -Adnan Imamović, koordinator projekta ”Let’s do it” Tuzla

Osim ove kampanje, organizacija ”Let’s do it” u Bosni i Hercegovini, u okviru redovnih aktivnosti vrši terenska čišćenja ilegalnih deponija otpada, kao i akcije sađenja drveća. Organizuju i edukativni program “Mala škola ekologije” koji implementiraju u svim odgojno- obrazovnim ustanovama na području grada Tuzle uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje i nauku.

Pročitajte...