U okviru projekta Regionalni stambeni program: Počela gradnja višestambene zgrade u Kalesiji

Početkom izgradnje stambenog objekta sa 20 stambenih jedinica u Općini Kalesija započinje izgradnja trećeg stambenog objekta na području Tuzlanskog Kantona, u okviru realizacije projekta Regionalni stambeni program. Svečanosti obilježavanja početka izgradnje prisustvovao je i federalni ministar Edin Ramić. Implementator projekta za područje Federacije BiH je Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

Novinarka: Devleta Brkić

Stambene jedinice u okviru projekta Regionalni stambeni program grade se za povrtanike i porodice u stanju potrebe. U Kalesiji je danas u okviru pomenutog programa počela gradnja stambenog objekta sa 20 stambenih jedinica. Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić istakao je da se radi o Programu koji se implementira širom Bosne i Hercegovine, a projekte ovog tipa Ministarstvo realizira u Sapni, Kladnju i Kalesiji.

– U različitim smo fazama izvođenja radova. U Kalesiji je to 20 stanova. Vrijednost ukupne investicije je oko 1.150.000 i sva ta sredstva su donatorskog tipa koje je obezbijedila mreža donatora na čelu sa EU, SAD i drugim prijateljskim zemljama. Implementacija je povjerena Ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice. Općina Kalesija je obezbijedila potrebne dozvole i samu lokaciju. I to je njihovo učešće. Iz budžeta nisu izdvajali sredstava. Kompletnu proceduru smo zajednički završili. Raduje me da su radovi već u nekoj naprednoj fazi i da će u okviru planiranih 400 radnih dana sve biti završeno, naglasio je ministar Ramić.

Načelnik Kalesije Sead Džafić kazao je da je obaveza Općine Kalesija u ovom projektu bila da obezbijedi zemljište, kao i svu potrebnu dokumentaciju.

– Kada to pretvorimo u novac to je cirka 400.000 KM. To je naše učešće u ovom objektu. Ovih dana očekujemo da se potpišu ugovori za izgradnju još 79 stanova. Ono što je bitno za Općinu Kalesija to su stanovi Općine, koje će dati na korištenje ljudima kojima je potrebno, dodao je Džafić.

Ministar Ramić danas je kazao da će narednim mjesecima biti potpisan i ugovor za izgradnju još 79 stambenih jedinica u Kalesiji u okviru projekta CEB II, a tiče se zatvaranja kolektivnih centara na području ove općine. Za tu namjenu bit će izdvojeno izdvojeno oko četiri miliona KM.

– Planiramo zatvoriti kolektivne centre i u drugim općinama. Uradili smo projekt u Tuzli, jedan dio je urađen u Kladnju. Mislim da na području TK jedino u Gradačcu nismo započeli nikakve aktivnosti po pitanju implementacije projekta CEB II. Sve ostale općine koje su uključene su u nekoj od faza. Neke koje su bile vrijednije i naprijednije su već uselile objekte. Nadam se da ćemo u okviru planiranog projekta do kraja 2022. godine zatvoriti sve kolektivne centre, zaključio je ministar Ramić.

Podsjetimo, regionalnim stambenim programom planirano je zbrinjavanje oko 27.000 porodica u četiri države regije, dok će u Bosni i Hercegovini biti trajno zbrinuto oko 5.400 porodica.

(RTVTK)