U osnovnim i srednjim školama počelo testiranje PISA 2018

Program za međunarodnu procjenu učeničkih postignuća PISA 2018 (Programme for International Student Assessment) u kojem ove godine prvi put učestvuju i učenici iz Bosne i Hercegovine počinje danas, 4.aprila i trajat će do polovine maja ove godine.

Ovom testiranju, koje se organizuje s ciljem procjene znanja i vještina učenika iz čitalačke pismenosti, matematičke pismenosti i pismenosti iz prirodnih nauka, pristupit će više od 7.000 učenika iz 236 škola iz naše zemlje. Testiranje PISA 2018 obaviti će se u 27 osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.
PISA rezultati ne utiču na ocjenjivanje učenika i nastavnika nego ukazuju na stanje u obrazovnim sistemima i politiku obrazovanja. Rezultati učenika i škola ne procjenjuju se pojedinačno već se prikazuju kao cjelokupna postignuća učenika na nivou zemlje.
PISA test, čiji je ovogodišnji fokus na čitalačkoj pismenosti, provodi se svake treće godine pod pokroviteljstvom OECD (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) u saradnji s međunarodnim konzorcijem institucija i zemljama učesnicama. PISA istraživanje u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje,  u saradnji sa resornim ministarstvima za obrazovanje i nauke i školama.

Pročitajte...