U ponedjeljak 23.8. počinje 21.izdanje festivala “Pozorište bez granica”

 

Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana “Pozorište bez granica 2021”, u organizaciji Draft Teatra, u Tuzli će se 21. put održati u periodu od 23. do 28. augusta 2021. godine. Tim povodom danas je održana press konferencija. Organizatori tvrde da je sve spremno za 21. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta sa područja Balkana “Pozorište bez granica 2021”. Riječ je o jednoj od najstarijih manifestacija u okviru Ljeta u Tuzli, ali i na području cijelog Tuzlanskog kantona. Ovogodišnja manifestacija je posebno značajna jer Draf teatar obilježava i 30 godina postojanja i rada. U okviru ovogodišnjeg Festivala „Pozorište bez granica“ bit će odigrano šest predstava pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Festival otvara premijera domaćina Draf teatra, komedija „Dje sam ja tu“ Dragana Tešića koji uz Envera Hasića potpisuje i režiju komada. Riječ je o obnovljenoj predstavi iz 2015 godine koja je doživjela manje izmjene teksta i glumačke postave.
– „ Naša predstava je adaptacija Mušice, komada iz doba Renesanse koja govori o lažnom prijateljstvu, lažnim ljubavima… Četiri su lika u predstavi : jedna žena i tri muškarca. Svi tu varaju i lažu. Predstava je aktuelna u BiH, ali i regionu pa se nadamo da ćemo je dugo igrati na prostoru cijelog Balkana bar zbog te aktuelnosti.“ – izjavio je Dragan Tešić Teša, direktor festivala „Pozorište bez granica“
21. izdanje festivala “Pozorište bez granica“ bit će podređeno i posvećeno žanru komedije te bi nakon pandemije korona virusa trebao donijeti malo smijeha i relaksacije. Festival će biti održan u skladu sa higijensko epidemiološkim mjerama, a nakon prošlogodišnjeg prikazivanja predastava na velikom platnu i online formata organizatori se raduju dolasku glumačkih ekipa i povratku publike jer taj bliski kontakt ipak ništa ne može zamijeniti. Dječijom predstavom „Vještica Dorila dobra slatka mila“ u subotu 28. augusta tačno u podne zatvara se ovogodišnje izdanje Pozorišta bez granica. Sve ostale predstave će biti izvedene u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 20.30h. Ulaz na sve predstave je slobodan.

 

Pročitajte...