U posljednja 24 sata evidentirano je 13 novozaraženih osoba u Tuzlanskom kantonu

U posljednja 24 sata evidentirano je 13 novozaraženih osoba u Tuzlanskom kantonu. Testirana su 253 uzorka, a najviše novozaraženih evidentirano je  Tuzli i to osam, zatim u Gračanici dvoje, Lukavcu Srebreniku i Čeliću po jedno. Trenutno je u Tuzlanskom kantonu aktivno zaraženo 258 osoba, 41 osoba je hospitalizirana, pet je na mehaničkoj ventilaciji, a ostali su u kućnoj izolaciji. Do sada je u TK evidentirano 3181 COVID-19 pozitivnih slučajeva.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je dosta povoljnija u odnosu na juli i august mjesec. Procenat zaraženih od ukupnog broja testiranih je sa 14 posto smanjen na 7 odsto.

Ono što pokazuje situacija na terenu je da koronavirus na svakog pojedinca djeluje drugačije. Iako je riječ o primarno respiratornom oboljenju, otkriveno je da sve počinje sa naglim depresivnim i anksioznim ponašanjem.

Hladniji dani, donose nove probleme stoga treba biti na oprezu. Imunitet je potrebno dodatno jačati i držati se propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Kada je u pitanju vakcinacija, ono što preporučuju epidemiolozi je da se protiv gripe vakcinišu svi hronični bolesnici i da bi to donekle moglo umanjiti i šanse zaraze koronavirusom. A vakcinu protiv koronavirusa, zasigurno nećemo imati prije naredne godine.

Pročitajte...