U posljednja 24 sata testiran je 291 uzorak, a Covid-19 je potvrđen kod 46 osoba

Od 291 uzorka testiranih u posljednja 24 sata, 46 je pozitivnih na COVID – 19. Najviše novootkrivenih je u Kalesiji, 10, zatim u Tuzli 9, slijede Lukavac, Sapna i Gračanica sa 5 pozitivnih, Živinice i Banovići sa po 4 pozitivna te Srebrenik i Gradačac sa po dvije novozaražene osobe. Preminula je žena starije životne dobi iz Kalesije, koja je bila pozitivna i u kućnoj izolaciji. Na bolničkom liječenju se nalazi 60 osoba od kojih je dvoje na respiratoru.  U kućnoj izolaciji sa blažom kliničkom slikom je  619  pozitivnih. U Tuzlanskom kantonu trenutno je 679 osoba zaražena korona virusom, dok je njih 357 izliječeno. 670 je onih koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom a na području TK. Broj smrtno stradalih od koronavirusa u TK sada je 29.

Kada je riječ o Federaciji BiH u posljednja 24 sata 124 osobe pozitivne na Covid 19. Do sada je koronavirus potvrđen kod 3.641 osoba. Oporavilo se 1.463 pacijenata, deset pacijenata oporavilo se u posljednja 24 sata, dok je trenutno aktivno 2.100  slučajeva.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju građane na oprez i potrebu pridržavanja mjera lične zaštite, držanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra. Građanima na području Federacije BiH između ostalog se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja s ciljem smanjivanja rizika od koronavirusa. Osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza. Među preporučenim mjerama je i dalje često i temeljito pranje ruku i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih.

Pročitajte...