Gradska biblioteka Zivinice obilježila 67. rođendan

U povodu 67. rođendana Gradske biblioteke Zivinice upriličeno je druženje sa dr. se. Seadom Siočićem dirigentom Gradskog hora Zivinice i autora dviju knjiga Sevdah (za horsko i solo pjevanje).

Maestro Sead Siočić, profesor, docent kulture i umjetnosti, istaknuti dirigent i stvaralac je prije nešto više od godinu dana odlučio zahvaliti se na gostoprimstvu Holandiji, u kojoj je živio i stvarao 27 godina i vratiti se u domovinu. S radošću je prihvatio funkciju dirigenta Gradskog hora Zivinice, te odlučio svoje znanje i iskustvo iskoristiti za dobrobit svog rodnog grada. U znak zahvalnosti u velikoj sali BKC Zivinice upriličeno je druženje simboličnog naziva „Riječ i pjesma” na kojem je ugodna besjeda o životnom putu i trudu profesora Siočića bila upotpunjena lijepom pjesmom hora kojim trenutno rukovodi. Ovom prilikom promisane su i njegove knjige o sevdahu kojima je naše najveće blago predstavio Holanđanima koji su sevdalinku primili sa oduševljenjem.

Druženje upriličeno je povodom 67. rođendana Gradske biblioteke Zivinice. Na samom početku dodjeljena je zahvalnica i simboličan poklon najaktivnijem čitaocu, Ekremu Haliloviću koji je u prošloj godini pročitao 135 knjiga, a s knjigom druguje od 54 godine prošloga stoljeća kada je dobio svoju prvu knjigu.

U biblioteci koja danas ima bogat knjižni fond sa preko 30000 primjeraka trenutno se radi na više projekata, a sve s ciljem da svojim korisnicama omoguće bolji i brži pristup knjizi.

Aktinosti Gradske biblioteke Zivinice nastavljaju u utorak 23.februara promocijom knjige poezije „Zaleđeni uzdah” prvijenca Amre Mujezinović koji je nedavno izađao iz štampe u izdanju „Lijepe riječi” iz Tuzle.

 

Pročitajte...