U prošloj godini povećan broj saobrćajnih nesreća

U prošloj godini smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela, a procenat njihove razvjetljenosti veći je od 70 posto, navodi se u Izvještaju o stanju sigurnosti za prošlu godinu. Istovremeno, na cestama TK došlo je do povećanja broja saobraćajnih nesreća za 9 posto.

U prošloj godini na Tuzlanskom kantonu 32 osobe su smrtno stradale u saobraćajnim nesrećama, a evidentirano je njih 3022, što je za 252 saobraćajne nesreće više u odnosu na 2020. Osnovni uzrok saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina, kaže Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije TK. Dodaje i da je u prošloj je godini podneseno 1077 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a izdato je 106.256 prekršajnih naloga.

  • Zabrinjavajuća je činjenica da se od ukupnog broja prekršaja njih 3098 odnosilo na prekršaj koji su učesnici u javnom saobraćaju učinili na taj način što su motornim vozilima upravljali pod uticajem alkohola. Od ukupnog broja kod 804 vozača utvrđena količina alkohola je iznosila čak više od 1,5 posto promila zbog čega su zadržani u službenim prostorijama policije do otriježnjena – kaže Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije TK.

Prepoznavši taj problem, te činjenicu da se broj saobraćajnih nesreća svake godine povećava, Vlada TK izdvojila je značajna sredstva za opremanje Uprave policije. Tako su nabavljena i dva tzv. presretača, odnosno dva vozila sa specijalnom opremom za praćenje i kontrolu javnog saobraćaja.

  • Tokom nabavke mi smo se konsultovali sa ostalim policijskim agencijama, koja su nabavku tih vozila izvršila ranije i rukovodeći se njihovim iskustvima, sasvim sigurno možemo zaključiti da će oni doprinijeti sigurnosti u saobraćaju, prije svega zbog tehničkih karakteristika koje se odnose na mogućnost istovremenog praćenja prekršaja koji čine neodgovorni vozači – naglašava Fejzić.

Stanje sigurnosti za prošlu godinu, ocijenjeno je kao zadovoljavajuće. Ova ocjena utemeljena je na analizama i obradi statističkih podataka u svim segmentima sigurnosti. Tako je broj krivičnih djela smanjen za 1,30 posto. Iz Uprave policije naglašavaju da je ovo rezultat planski poduzimanih mjera i radnji.

  • Tako poduzimane mjere su dovele do znatnog smanjenja broja krivičnih djela u imovinskoj oblasti za 193 krivična djela ili 8,38 posto, dok je proaktivan rad policijskih službenika doveo do povećanog broja dokumentovanih krivinčnih djela u oblasti zdravlja ljudi, krivičnih djela protiv okoliša, poljoprivrede, prirodnih dobara, krivičnih djela protiv podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne funkcije – napominje Fejzić.

U prošloj godini povećan je broj krivičnih djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga… Rasvijetljeno je 70 posto krivičnih djela.

Pročitajte...