U RS-u se zatvaraju škole na sedam dana

epa08340344 An empty classroom at the secondary school in Izel, Belgium, 03 April 2020. As the two weeks of Easter holidays (or officially spring holidays) approach, school have no plans to reopen after the holidays. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je odluku o obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama, te je izmijen rad ugostiteljskih objekata koji će sada raditi od šest do 22 sata, a mjere su donesene na period od sedam dana.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pojasnila je da će se nastava održavati u online formatu od 26. oktobra do 1. novembra.

U školama, kaže, nema širenje virusa, ali najveći broj zaraženih osoba dolaze iz grupe od 30 do 49 godina starosti što jesu roditelji djece u osnovnoj i srednjoj školi.

Kako je rečeno nakon sjednice Štaba, epidemiološka situacija se u tom bh. entitetu pogoršava te je najavljeno da će se tokom naredne sedmice analizirati ove mjere i u skladu s epidemiološkom situacijom i mijenjati.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je da je svaki drugi testirani građanin u tom entitetu pozitivan na novi koronavirus te je od 16. do 22. oktobra zabilježeno značajno pogoršanje situacije na dnevnoj osnovi.

Napomenuo je da se radi i na reorganizaciji kapaciteta u bolnicama i domovima zdravlja jer su i oni opterećeni imajući u vidu činjenicu da se oko 7.000 osoba u Republici Srpskoj nalazi u izolaciji.

U Republici Srpskoj zaraženo je 173 osobe na 100.000 stanovnika, dok je stopa smrtnosti od 0,9 do 1,6, ali Šeranić napominje da se i u tom segmentu može očekivati pogoršanje zbog velikog broja osoba koje su u bolnicama i njih je 414 od čega 256 u regionalnim bolnicama.

Štab je, ističe, razmatrao niz aktivnosti i odluka te je preporučeno političkim partijama da do 1. novembra ne održavaju predizborne skupove.

Građani su ponovo pozvani na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih propisanih mjera od nošenja zaštitne maske, držanja distance do održavanja lične higijene te smanjenja kontakata i okupljanja.