U SAD-u obilježena 19. godišnjica od napada na “blizance”

NEW YORK, USA - SEPTEMBER 11: Family members of 9/11 victims tribute their loved ones on the 19th anniversary of September 11 attacks in New York City, United States on September 11, 2020. ( Tayfun Coşkun - Anadolu Agency )
– Građani SAD-a prisjetili su se i molili za žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar (WTC) u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu

NEW YORK (AA) – Minutom šutnje za skoro tri hiljade poginulih, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) obilježena je 19. godišnjica napada na Svjetski trgovinski centar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Građani SAD-a prisjetili su se i molili za žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar (WTC) u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu.

Još jedna godišnjica obilježena je, pored New Yorka, na još nekoliko mjesta u zemlji.

Obilježavanje je proteklo uz poštivanje mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Prisustvovali su, između ostalih, potpredsjednik SAD-a Mike Pence i demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden.

Porodice žrtava i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježje u New Yorku.

Podsjetimo, 11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu je počela nepuni mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen 10 godina kasnije, 11. maja. 2011. godine.