U Sapni proglašeno stanje prirodne nesreće od suše. Upitan početak nove školske godine

Danas je održana vanredna sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite Sapna na kojoj je donesena Odluka o proglašenju prirodne nesreće od suše. . Zbog problema vodosnabdjevanja neizvjestan je i početak nove školske godine na području Općine Sapna. Na sjednici Općinskog štaba civilne zaštite donijeta je i odluka da se od nadležnog ministarstva zatraži da razmotri mogućnost prologiranja početka nastave u novoj školskoj godini na području ove općine.
Zbog velike suše u posljednjih više od mjesec dana u Općina Sapna suočavaju se sa velikim problemima kada je u pitanju vodosnabdijevanje. Načelnik Općine, Zudin Mahmutović, kaže da sve Mjesne zajednice nemaju redovno snabdijevanje vodom zbog čega su bili primorani na uvođenje restrikcija.
“Međutim u zadnjih petnaestak dana presušila su nam izvorišta Vrelo i Kalilo koje su snabdijevali dvije velike Mjesne zajednice, Sapna i Kraljevići i ostali smo bez potpuno bez vode oko 24 sata tako da ne uspijemo ni dva sata da pustimo vodu domaćinstvima”, kaže načelnik Mahmutović.
Problem je još veći, jer je riječ o dijelu općine u kojem su smještene sve institucije i škole, navodi načelnik Mahmutović. Podsjeća da je zbog problema vodosnabdjevanja neizvjestan i početak nove školske godine na području Općine Sapna. To je razlog zbog kojeg je na današnjoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite donesena odluka da se od nadležnog ministarstva zatraži da razmotri mogućnost prologiranja početka nastave u novoj školskoj godini na području ove općine.
“Mi ćemo probati da alternativno nešto riješimo do petka ili ponedjeljka kada počinje školska godina. Ako ne uspijemo zamolit ćemo ministra da nam ostavi mogućnost da bar sedam do deset dana bude prolongirana nastava, dok mi ne riješimo to pitanje. Pokušat ćemo iz naše rezervne bušotine na kojoj smo radili istraživanje i radili jednu bušotinu pokušati da alternativno prepojimo tu vodu ako uspijemo za ovih pet šest dana pumpama izbacimo u te bazene da barem koliko toliko uz restrikciju imamo vodu u školama. Ako to ne uspimemo onda nije baš sigurno da počne nastava”, ističe Mahmutović.
Općina Sapna će za rješavanje ovog gorućeg problema zatražiti pomoć Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave civilne zaštite. Danas je hitno upućeno pismo i resornom ministarstvu.

Pročitajte...