U okviru regionalnog programa “Dijalog za budućnost” koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO Sarajevo će danas biti domaćin regionalne online konferencije “Uloga medija u jačanju dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije”.

Cilj događaja je istaknuti važnost uloge medija u podršci unapređenja dijaloga i društvene kohezije između navedenih zemalja, ali i unutar njih.

Također, razgovaraće se i o odgovornosti medija u izvještavanju o temama od važnosti za unapređenje društvene kohezije i dijaloga.

Konferencija će okupiti urednike, novinare i medijske radnike iz tri zemlje. Biće upriličeno i proglašenje najboljih novinarskih priča koje su doprinijele društvenoj koheziji i društvenom dijalogu u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, a svi učesnici konferencije biće pozvani da potpišu Medijsku povelju kojom se zalažu za unapređenje dijaloga i promociju socijalne kohezije unutar i među zemljama učesnicama.

Regionalni program DFF-a se provodi u partnerstvu s kabinetima Predsjedništva i vladama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, uz podršku Fonda za izgradnju mira (UN PBF).

Program doprinosi ostvarivanju Agende 2030, a posebno ostvarivanju četvrtog, petog, jedanaestog i šesnaestog cilja održivog razvoja koji se odnose na kvalitetno obrazovanje, ravnopravnost spolova, održive gradove i zajednice, te mir, pravdu i jake institucije.

O tim temama će se razgovarati na četiri panela na kojima će stručnjaci iz BiH, Crne Gore i Srbije ustanoviti zajedničke karakteristike problema u sve tri države, te predložiti ostvariva rješenja koja će u vidu preporuka biti uvrštena u Povelju, saopćili su organizatori.