U Sarajevu obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata

Oružje na zapadnom frontu utihnulo je u 11 sati 11. novembra 1918. godine, označivši time kraj Prvog svjetskog rata koji je počeo u Sarajevu četiri godine ranije.

Građani Sarajeva će se ove godine pridružiti onima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i ostatku Evrope u posebnom obilježavanju ovog dana, uz zvonjavu zvona i druge događaje i načine kojima se izražava podrška i solidarnost.

Sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini će obilježiti stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata. Tako će se u nedjelju, 11. novembra, u 12.30 sati oglasiti zvona na katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u subotu večer, posebnim svjetlima su osvijetljene Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa, dok će Aškenaška sinagoga biti osvijetljena cijeli vikend, a u pravoslavnim crkvama će se u nedelju održati posebni pomeni.

Britanski ambasador Matt Field je rekao da crkvena i druga zvona u Britaniji nisu zvonila tokom Prvog svjetskog rata, ali kako se vijest o proglašenju primirja širila zemljom, tako su se i zvona ponovo oglasila.

– Stotinu godina kasnije, nakon uobičajene ceremonije odavanja počasti, u 11.00 sati u nedjelju, zvona širom Britanije, ali i širom svijeta oglasit će se u 12.30 sati. Divno je što se i Sarajevo pridružilo ovom posebnom vidu obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata i veoma sam zahvalan na tome – kazao je.

Njemačka ambasadorica Christiane Hohmann je rekla da je završetak Prvog svjetskog rata donio mir i pomogao oblikovanje novog svijeta.

– Pridružujemo se našim prijateljima u obilježavanju stogodišnjice i sjećanju na to kolika je važnost mira – poručila je ambasadorica Hohmann, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.