U Sarajevu održana sveta misa u povodu Božića

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je Svetu misu povodom Božića u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Pjesmom “Kyrie eleison” koju je izveo Katedralni zbor počelo je misno slavlje.

Nakon pokajničke molitve i pjesme “Svim na zemlji na mir i veselje”, službe riječi i Aleluje koja je usklik radosti i hvaljenje Boga, uslijedilo je čitanje Evanđelja.

Potom je kardinal Puljić u propovjedi istakao aktuelne svjetske probleme i ljudske patnje.

– Upravo o komunikaciji želim govoriti. Bog je stvorio čovjeka iz ljubavi. Tada je ljubav bila divan način komunikacije. Grijeh je poremetio tu komunikaciju. Zamračio je ljudski pogled. Ali Boga nije odbacio, jer je Bog ljubav. I zato je je obećao poslati spasitelja i sve je objavljivao postepeno kako bi čovjek shvatio ljubav. Međutim ljudska zaslijepljenost bila je velika tako da čovjek nije shvatio a ni prihvatio Božiju ponudu. Upravo posljednjih dana Bog nam je progovorio o svom sinu – rekao je kardinal Puljić.

U svom govori kardinal Puljić je govorio i o skromnošću i jednostavnošću.

– Čovjek se udaljio od Boga, udaljio se od samog sebe. Koliko puta smo se uhvatili da nemamo hrabrosti suočiti sa svojom istinom. Čovjek se ne može naći. Zaista tako Bog progovara, takva je njegova ljubav. Zato se Božiću radujemo. Bog govori riječima ljubavi. Da bi čovjek to razumio Isus je uzeo ljudsko tijelo da objasni čovjeku. Ove godine su htjeli da što više ljudi posegne za božijim riječima. Obnovljeno je naše dostojanstvo – kazao je Puljić.

Pročitajte...