U Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film “Alija, posljednji bedem islama”

– Dokumentarni film autora Omera Erdogana snimljen je na dva jezika, bosanskom i turskom, a bit će emitiran u dva nastavka koja traju po 45 minuta

SARAJEVO (AA) – Uz prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, a u povodu 25 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 14 godina od smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, danas je prikazan televizijski dokumentarni film ”Alija, posljednji bedem islama”, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijeru filma autora i producenta Omera Erdogana organizovala je Ambasada Republike Turske u BiH, a realizaciju ovog dokumentarnog filma su podržali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, ali i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Prije projekcije filma, upriličen je i svečani prijem, a premijeri su prisustvovali i zamjenik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, gradonačelnik turskog grada Bursa Recep Altepe, brojni parlamentarci iz Turske kao i mnoge druge zvanice i gosti.

Izetbegović je pred početak projecije filma istakao kako su u toku četiri projekta koja se tiču života rahmeli Alije Izetbegovića, te kako to jasno govori da ima još dosta toga zanimljivog i neispričanog o njemu. Ovom prilikom zahvalio je svima koji se sjećaju rahmetli Alije Izetbegovića, ulažu sredstva, napor, te prave filmove o njemu.

Dodao je kako je veoma značajno da se ovakvi projekti prave i u domaćoj produkciji.

“Pomalo je zanimljivo da se rahmetli Alijom više bave stranci, nego domaći. Borba jednog naroda se na kraju krajeva svede na nekoliko simbola. Kada je u pitanju bosanskohercegovačka borba, prvo za slobodu i ukidanje jednopartijskog sistema, a zatim i za opstanak ove zemlje, jedan od tih simbola je rahmetli Alija Izetbegović. To malo pokazuje i odnos nas prema toj borbi. Nema dovoljno intelektualnog napora, težnje da se bolje ispita to vrijeme i uloga bitnih aktera u njemu”, rekao je Izetbegović, te dodao kako se nada da će i BiH jednog dana imati dobre serije i filmove i općenito jači interes da se temeljito ispita to vrijeme.

Istakao je kako u BiH, kada se generalno govori o herojima odbrane BiH, nije snimljen niti jedan film.

“Naši kinematografi, režiseri, scenaristi nisu uopšte prepoznali da postoji heroj koji je odbranio BiH. Prepoznali su razne vrste ljudi u tom metežu, u našoj tegobi. Prepoznali su profitere i kakve sve vrste ljudi. Bosanskohercegovački heroj uvijek je padao na žutu mrlju. To je jedan nedostatak. Ne možete takvu komponentu ne primijetiti, bez koje ne bi bilo ove zemlje, ne bi bilo mira. Nadam se da će nas to proći”, poručio je Izetbegović.

Upitan da prokomentariše i naslov dokumentarnog filma “Alija, posljednji bedem islama”, Izetbegović je poručio kako je pomalo pretenciozan i vjerovatno jednodimenzionalan. Jer, kako je kazao, Alija Izetbegović je bio borac za odbranu i opstanak islama na ovim prostorima, no on je bio čovjek borac za demokratiju, slobodu, uvođenje višepartijskog sistema, za odbranu onog šta je multietnička supstanca BiH i da je tom planu je mnogo učinio.

Ambasador Republike Turske u BiH Halun Koc je zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog filma, koji je napravljen u godini obilježavanja 25 godina nezavisnosti BiH.

“BiH je naša bratska i prijateljska zemlja. Za nas je izuzetno važno da je BiH jedinstvena, nedjeljiva i prosperitetna zemlja. Vjerujemo da je to jedna vrsta garancije za njenu stabilnost i blagostanje i u budućnosti. Moja želja je da naši odnosi u budućnosti budu još bolji i još jednom se s rahmetom prisjećam Alije Izetbegovića”, rekao je Koc.

Autor filma Omer Erdogan istakao je kako je Alija Izetbegović bio čovjek mira, te čovjek koji nije želio prolijevanje krvi. Kako je naglasio, Izetbegović je bio, ne samo lider nego i mislilac, te veliki prijatelj Republike Turske.

U dokumentarcu, osim Erdogana i Izetbegovića, govore Sabina Berberović, Hasan Čengić, Ejup Ganić, Mustafa Cerić, Ivo Komšić, Admir Mulaosmanović i Miro Lazović. Dokumentarni film snimljen je na dva jezika, bosanskom i turskom, i bit će emitiran u dva nastavka koja traju po 45 minuta.

Pročitajte...