U Sarajevu se održava Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH (VIDEO)

SARAJEVO, 22. februara (FENA) – Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) danas bi trebao dobiti novog predsjednika. Delegati na 14. kongresu, koji je počeo u Sarajevu, biraju između dva kandidata – predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedina Šatorovića i predsjednika Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Redže Kurića.

Šatorović je prije kongresa novinarima kazao da će on, sasvim sigurno, naslijediti funkciju od dosadašnjeg  predsjednika SSSBiH Ismeta Bajramovića.

– Posjeta svim kantonalnim odborima prva je stvar koju ću uraditi kada budem izabran. To je način da sa radnicima u direktnom kontaktu, slušajući njihove kritike i pohvale utvrdimo šta ćemo raditi u narednom periodu – istakao je Šatorović.

Rekao je da će novo rukovodstvo tražiti hitno održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća, te povećanje najniže cijene rada.

– Imamo metode kako to da uradimo – poručio je Šatorović.

Kurić također smatra da ima velike šanse da bude novi predsjednik SSSBiH.

– Kroz čitav moj program rada proteže se jedan novi pristup sindikatu, reformski pristup i program koji se zove timski rad – naglasio je Kurić.

Rekao je da će novo rukovodstvo koje će on predvoditi, ukoliko pobijedi,  doći do svakog radnika bez obzira na to u kojoj vlasničkoj strukturi radio.

– Nećemo dozvoliti robovlasnički odnos vlasnika kapitala prema radnicima – potcrtao je Kurić.

Na 14. Kongresu  SSSBiH učestvuju ukupno 122 delegata, a koje delegira 25 granskih sindikata.

Također, danas će biti birani i članovi Statutarne komisije i Nadzornog odbora SSSBiH, a na dnevnom redu je i usvajanje Statuta Saveza.

Kongresu, u svojstvu gostiju, uz bh. sindikaliste, prisustvuje i oko 30 sindikalista iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske, kao i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.