U Sarajevu vjetar lomio drveće, srušena skela na zgradi Predsjedništva BiH

Ekipe KJKP Park danas su po dojavama policijskih uprava intervenisale na tri lokacije i to u ulici Bosanskih gazija, na Stupu u blizini objekta nekadašnjeg Standarda i u banjskim parkovima na Ilidži, a radi se o stablima koja su pala ili oštećena zbog jakog vjetra.

– Prva dva stabla nisu se nalazila na zelenim površinama koje su našoj nadležnosti. Radi se o poprilično zdravim stablima i za njih nisu bila izdata rješenja jer, kao što je poznato, rješenja za sječu, orezivanje djelimično ili potpuno, stabala izdaje općina na čijem teritoriju se nalazi, a nakon dobivenog rješenja naše ekipe izlaze na teren – kazala je za Fenu stručna saradnica za informisanje KJKP Park Aldijana Hamza.

Jak vjetar, po njenim riječima, uzrokovao je da su dva stabla pala u ulici Bosanskih gazija, te na Stupu.

–  Naša ekipa je trenutno na Stupu, a radi se o poprilično velikom i starom stablu jablana. Saobraćaj je  bio djelimično  zaustavljen, a očekujemo da će u tom dijelu ubrzo biti normaliziran. Inače, stablo se nalazi na površini koja pripada vlasniku tog objekta – navela je Hamza.

Na zelenim površinama koje su njihovoj nadležnosti, kako je dodala, oštećeno je stablo u banjskim parkovima na Ilidži i tu se radilo o poprilično zdravom stablu na kojem dosad nisu rađene intervencije, odnosno stablu koje nije imalo rješenje za sječu, djelimičnu ili potpunu, izdato od Općine Ilidža.

– Mi ćemo i dalje biti na terenu, radimo na sprečavanju bilo kakvih novih šteta na stablima. Svakako radit ćemo u saradnji sa policijskim upravama i štabovima civilne zaštite pojedinih općina. Na njihove pozive imamo mobilnu ekipu i odgovorit ćemo svim zadacima koji se budu pred nas postavili – kazala je Hamza.

U Sarajevu je danas vjetar polomio drveće na više lokaliteta u gradu, te napravio veću materijalnu štetu. Jak vjetar  oborio je bor na kuću koja se nalazi u ulici Nasihe Kapidžić-Hadžić.

Također, skela koja se nalazila na zgradi Predsjedništva BiH, zbog udara vjetra se srušila, a u toj nesreći, srećom, nije bilo povrijeđenih.