U skladu s presudom Ustavnog suda FBiH, izmijenjen Zakon o stečajnom postupku

U Federaciji Bosne i Hercegovine izmijenjen je dosadašnji Zakon o stečajnom postupku. Izmjene je danas na sjednici odobrio Dom naroda Federalnog parlamenta, što je učinio i Predstavnički dom 22. maja.

Zakon je izmijenjen radi usklađivanja s presudom Ustavnog suda FBiH koja nalaže da radnicima firmi u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih kako je propisivao dosadašnji zakon.

Ustavni sud FBiH je takvu presudu donio svojevremeno odlučujući o apelaciji potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. On je osporio odredbe što su ograničavale broj i visinu plaća koje treba namiriti radnicima firmi u stečaju.

Dunović je na vanrednoj pres-konferenciji održanoj u januaru prošle godine upoznao javnost s tom odlukom Suda ubrzo nakon što mu je upućena.

– Dva člana (33. i 40.) federalnog zakona o stečajnom postupku proglašeni su neustavnim. Prema stavu Suda, ne može se vremenski ograničavati rok niti visina plaće radnicima dok je njihova firma u stečajnom postupku – rekao je tada potpredsjednik FBiH.

Presuda Ustavnog suda FBiH u tom predmetu donesena je 23. marta 2016., kazao je također tom prilikom Dunović, negodujući što ga je Ustavni sud obavijestio o odluci tek kad je prošlo nekoliko mjeseci po njenom donošenju.

Pročitajte...