U sklopu akcije ‘Granica’ zaplijenjeni droga, oružje, municija i veća suma novca

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Policije Brčko Distrikta BiH u suradnji s MUP-om RS i SIPA-om realiziraju aktivnosti u okviru operacije kodnog naziva „ Granica“.

Na području Brčkog, Bijeljine i Šamca realizira se 13 pretresa u odnosu na 12 osumnjičenih osoba.

Istražitelji Tužilaštvaa BiH, nalazi se na terenu gdje koordiniraju aktivnosti u svezi pretresa i privođenja osumnjičenih osoba.

Akcija se provodi protiv osoba koje su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga i neovlaštenog prometa oružja, municije i proizvoda dvojne namjene.

U sklopu pretresa pronađeno je i zaplijenjeno više od jednog kilograma opojne droge kokain, kao i veća količina oružja i streljiva, namjenjenog za krijumčarenje prema zemljama EU, radi korištenja u izvršenju kaznenih djela, te veća količina gotovog novca.

U okviru operacije ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama Republike Austrije, u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala.

U interesu istrage, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može javnosti davati više informacija niti detalja, saopćeno je iz te institucije.