U Snagovu obilježena 27. godišnjica ubistva 36 bošnjačkih civila

Mještani Snagova i preživjele žrtve prisustvovale su obilježavanju godišnjice ubistva 36 bošnjačkih civila i ujedno se prisjetili strašnog događaja koji se dogodio na današnji dan prije 27 godina.

Prema riječima preživjelih, na današnji dan srpski vojnici okupili su mještane u tri različite grupe na tri različita lokaliteta u mjesnoj zajednici Snagovo. U jednoj grupi je bio 41 civil, a u toj grupi većina je bilo žena, među njima staraci, djece i trudnica. Oni su strijeljani na lokalitetu Rašidov Han.

Nekoliko civila je uspjelo da izbjegne streljanje, a jedna od preživjelih žrtava tog strijeljanja je Zlatija Mujanović koja je u tom trenutku imala šestanest godina.

– Bili smo sakriveni dole u šumi. Poslije su došli i pohvatali nas, onda nas doveli do škole, a nešto kasnije je došao kamion u kojem je bilo osam vojnika. Zatim su nas vratili kod garaža. Oni su tu sjedili i onda su počeli da pucaju po nama. Sestra je stajala do mene, uzela sam je za ruku i počele smo bježati između kuća. Sakrile smo se u jedan vanjski wc i sa nama su bile dvije žene i dvoje djece. Kada su pobili jednu grupu, došli su do nas. Nažalost, jedno dijete su ubili, a ja i sestra i ostali na sreću smo ostali živi. Dragi Bog me spasio da se sazna istina i da se priča o tome kako je bilo. Moja majka je ubijena u osmom mjesecu trudnoće. Nakon ubistva, tijela su spaljena – kazala je Mujanović.

Muris Čivić, predsjednik džematskog odbora, kaže da se od 2000. godine u tom mjestu počinje obilježavati sjećanje na nedužne ubijene civile, a ranije su se godišnjica obilježavala u Tuzli.

– Mi danas obilježavamo 27. godišnjicu stradanja nedužnih civila Bošnjaka. Najveći problem je što niko nije odgovarao za zločin koji se desio na Snagovu. Troje je preživljelo strijeljanje i oni danas imaju traume od tog strašnog zločina. Poručujem da se nikada i nikome ne ponovi ono što se desilo na Snagovu i ono što se desilo cijelom Podrinju. Ovaj zločin se ne smije zaboraviti i nastavit ćemo s obilježavanjem dok god postoji stanovnika u Snagovu – rekao je Čivić.

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. U jednom procesu koji je vođen pred sudom BiH osumnjičeni je oslobođen svake odgovornosti, a nakon presude svu imovinu je rasprodao i odselio u Srbiju.

Pročitajte...