U TK 45 novozaraženih koronavirusom

Od  316 uzorka testiranih u posljednja 24 sata, 45 je pozitivnih na COVID – 19. U Banovićima je 7 potvrđenih slučajeva koronavirusa, zatim u Tuzli, Lukavcu i Živinicama po 6,  Gračanici, Gradačcu i Sapni sa po 4 zaražene osobe. Kalesija, Kladanj i Srebrenik bilježe  po 2 osobe kod kojih je otkriven Kovid 19 u najnovijem valu testiranja, dok Doboj Istok i Teočak imaju po 1 novozaraženog. Dva starija muškarca su preminula od posljedica zaraze iz Tuzle i Kalesije čime se broj preminulih u TK popeo na 50. Oni su bolovali i od drugih oboljenja. Na bolničkom liječenju se nalaze 62 osobe od kojih je troje na resporatoru.  U kućnoj izolaciji sa blažom kliničkom slikom je  635  pozitivnih. U Tuzlanskom kantonu trenutno je 697 osoba zaražena korona virusom, dok je njih 774 izliječeno. 743 je onih koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom na području TK.

Koronavirus je potvrđen kod još 178 osoba u Federaciji, od testiranih 1.122 uzorka. Novooporavljenih je  138 pacijenata. Tako je trenutno od Kovida 19 u F zaraženo 2.823 osoba.

I manji bh. entitet RS bilježi porast broja novozaraženih. Koronavirus je  potvrđen kod još 125 osoba u Republici Srpskoj nakon testiranih 546 laboratorijskih uzoraka. Jedna osoba je preminula.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva za zdravstvo podsjećaju građane na oprez i potrebu pridržavanja mjera lične zaštite, držanje distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru, te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra. Među preporučenim mjerama je i dalje često i temeljito pranje ruku i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih.

Pročitajte...