U TK nastavljen pozitivan trend: Nema novozaraženih osoba

U Tuzlanskom kantonu već 23. dan zaredom nema novozaraženih osoba od koronavirusa, podaci su Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Epidemiološka slika najmnogoljudnijeg kantona u FBiH i dalje ostaje stabilna, obzirom da već četvrti dan u TK nema aktivno pozitivnih osoba.

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u posljednja 24 sata urađeno je 150 testiranja uzoraka na COVID – 19, i svi nalazi su negativni. Od pojave prvog slučaja zaraze 27. marta do danas testirano je ukupno 4 766 uzoraka. Na području našeg kantona od početka testiranja zabilježeno je 84 slučaja zaraze koronavirusom i dva smrtna slučaja. Danas je Tuzlanski kanton bez aktivno pozitivnih osoba.

Broj oporavljenih otpuštenih iz bolnice iznosi 27, dok je broj oporavljenih i otpuštenih iz kućne izolacije 54. U druge kantone radi nastavka liječenja premještena je jedna osoba. U kućnoj samoizolaciji nalaze se 1474 osobe.

Iako je i dalje nastavljen trend pozitivnih vijesti u Tuzlanskom kantonu, iz Kriznog štaba i dalje apeluju na građane da poštuju donesene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i držanje obavezne fizičke distance.

U Bosni i Hercegovini evidentirano je oko 30 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, dok je šest osoba preminulo. Riječ je o starijim osobama sa područja entiteta Republika Srpska. Tri muškarca i jedna žene preminuli su na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banja Luci. Jedna žena iz Gacka preminula je u bolnici u Trebinju, dok je muškarac iz Bosanskog Broda preminuo u Doboju. U manjem bosanskohercegovačkom entitetu do sada je preminulo 50 osoba.

U našoj zemlji zaraženo je 1978 osoba. Umrlo je 86, dok je broj oporavljenih 928.

(RTVTK)