U TK obilježen Svjetski dan turizma

Danas je Svjetski dan turizma, oblasti koja je među pandemijski najpogođenijim ekonomskim granama u svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini.  Iako turistički subjekti već drugu godinu zaredom trpe nemjerljivu finansijsku štetu,  ublažavanjem mjera tokom ljetne sezone, primjećuju znakovi sporog oporavka. Svjetski dan turizma prilika je da se osvrnemo na turističke kapacite i potencijale kojima je bogat TK.

Do pojave pandemije turistička industrija u Bosni i Hercegovini bilježila je značajan rast prema broju turističkih dolazaka i noćenja. Usljed pandemije turizam, koji se naslanja na sektor ugostiteljstva i usluga, te sektor trgovine, pretrpio je ogromne financijske štete. Iako je danas Svjetski dan turizma, ovaj datum u TK obilježava se već neko vrijeme  brojnim aktivnostima i događajima.

Tuzla je poznata turistička destinacija koja bilježi značajan rast po broju dolazaka i noćenja.

Kulturna baština je veliki i nezaobilazni resurs turizma, a TK bogat je brojnim turističkim potencijalima ali i kapacitetima. Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK trenutno radi na postavljanju informativnih tabli na nacionalnim spomenicima.

U narednom periodu nastavit će se postavljanje informativnih tabli na nacionalnim spomenicima u cijelom TK,  a u Tuzli je do kraja godine planirano njih 16. Glavni zadatak turističkih radnika u narednom periodu biće obezbjeđivanje sigurnih destinacija za putovanje u svjetlu epidemije korona virusa, kao i unaprjeđenju turističkih ponuda.