U TK počela vakcinacija zdravstvenih radnika doniranim vakcinama iz Srbije

Danas je počela vakcinacija zdravstvenih radnika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i tuzlanskog Doma zdravlja. Riječ je o vakcinama proizvođača AstraZeneka koje je donirala Vlada Republike Srbije našoj zemlji. Tuzlanskom kantonu pripalo je nešto više od 1000 vakcina. Prvu vakcinu u UKC Tuzla primila je dr. Jasmina Bošnjić, uposlenica Covid bolnice.

Novinarka: Devleta Brkić

Počeo je proces imunizacije i u Tuzlanskom kantonu. Prvi su sa vakcinacijom započeli oni koji su od samog početka epidemije na prvoj liniji odbrane, uposlenici zdravstvenih ustanova u našem kantonu.

Želim da kažem da je ovo danas veliki korak i za uposlenike UKC-a Tuzla i za Tuzlanski kanton.

Doktorica Jasmina Bošnjić, uposlenica Covid bolnice u Klinici za plućne bolesti prva je u UKC-u Tuzla primila vakcinu protiv koronavirusa. Kako je istakla imunizacija je jedini način da se izborimo s pandemijom, jer je upravo vakcina jedno od najjačih oružja moderne medicine i moderne nauke. Na njenu odluku o vakcinisanju uticala je briga za vlastito, ali i zdravlje ljudi u njenoj okolini. Straha, dodaje, nema.

– Naravno postoji jedna mala doza uzbuđenja. Ipak je ovo velika stvar, ali je bez ikakvih fizičkih posljedica. Kao da sam primila jednu najobičniju vakcinu koju smo svi ranije dobijali u djetinjstvu i u prethodnim godinama, kazala je dr. Jasmina Bošnjić.

Pomoćnik direktora za naučno-istraživački rad i nastavu UKC-a Tuzla dr. Ervin Alibegović kazao je da je prva vakcina aplicirana simbolično 5 do 12, te da su vakcinisane prvo žene.

– Priča o vakcini bi bila priča o bosanskoj majci, ženi koja radi, koja hrani svoju porodicu, i hrabro ide u Covid bolnicu. To je ova priča o UKC-u Tuzla, naglasio je.

Vakcinacija uposlenika UKC-a Tuzla odvijat će se kontinuirano nekoliko dana. Danas je, kako ističe direktor Vahid Jusufović, planirano 30 vakcinacija, dok je ukupno na spisku za prvu dozu AstraZeneka vakcine 400 uposlenika.

– Naravno prednost imaju zaposlenici koji rade u covid bolnicama, covid ambulanti, respiratornom centru, nakon toga laboratorijska dijagnostika, te sve ono što smo procijenili da je u ovom trenutku najvažnije za normalno odvijanje procesa rada na UKC-u Tuzla, istakao je direktor Jusufović.

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH za postizanje imunizacije potrebno je da se vakciniše 50 posto populacije u ovom entitetu, odnosno u kantonu.

– Nadam se da će u narednom periodu doći do intenzivnijeg pristizanja novih količina vakcina, kako bi se imunizirali svi oni koji to žele. Ovim putem pozivam sve one koji su u nedoumici i koji još razmišljaju da donesu ispravnu odluku i da se vakcinišu, jer drugog puta u pobjeđivanju ove pandemije ne vidimo, osim masovne imunizacije stanovništva na cijeloj teritoriji BiH, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Prve doze vakcina danas su primili i uposlenici Doma zdravlja “Mustafa Šehović” Tuzla. Prvi na listi prioriteta su uposlenici službi koje su najizloženije kada je u pitanju virus COVID-19.

– Prostor smo već duže vremena odredili i pripremili, i naravno taj isti prostor će služiti i za vakcinaciju stanovništva. Uslovi su, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, zaista vrhunski kada je u pitanju vakcinacija za COVID-19, naglasio je Adis Nišić, portparol Doma zdravlja Tuzla.

Vakcinacija je jučer počela i u Domu zdravlja Kalesija, a prvu dozu primilo je oko 20 uposlenika. Predsjedavajući Vijeća Ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je danas, tokom učešća na Ekonomskom forumu u Tirani, da u Bosnu i Hercegovinu stiže još jedna količina vakcina protiv koronavirusa iz Srbije. Također, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je pismo za više od 22.000 svojih članica u kojemu ih poziva da iskažu interes za doniranje sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 za svoje radnike i stanovništvo lokalnih zajednica u kojima djeluju.

(RTVTK)