U TK za poticaje privrednim subjektima planirana 4 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u 2021. godini iznosili su 8 milijardi i 445 miliona KM i veći su za 1 milijardu i 216 miliona KM ili 16,8 % u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili 7 milijardi i 229 miliona KM. Porezna uprava Federacije BiH saopštila je da su porezni obveznici u periodu januar – oktobar 2021. godine uplatili 4 milijarde 568 miliona 427 hiljada 976 KM javnih prihoda, što je u odnosu na isti period 2020. godine više za 7,96 %. Ovi podaci ukazuju na blago povećanje privredne aktivnosti, ali se ne smiju zanemariti potresi na tržištima energije, zbog čega usljed rasta cijena energeneta, struje, gasa, nafte, rastu i troškovi proizvodnje, i cijene proizvoda. Stoga je podrška privrednicim neophodna.

-Imamo oko 3800 privrednih subjekata. U njima je zaposleno oko 70 hiljada građana, od ukupno blizu 103 hiljade zaposlenih. Mi smo opredjeljeni za poticaje privredi, kaže Mevludin Hodžić, ministar privrede TK.

Ove godine je za podršku razvoju planirano za pola miliona marake više u odnosu na prethodnu.

-Ove godine ćemo plasirati oko 4 miliona KM, za poticaje, održivi razvoj, odnosno, stvaranje novih privrednih subjekata. Sredstva će biti dostupna kroz više programa. Potenciraćemo srednja preduzeća, kojih je oko 168, a u kojima je zaposleno 17 hiljada radnika, pojašnjava ministar Hodžić.

Programi se, prema riječima ministra Hodžića, kreiraju u dogovoru sa privrednicima, odnosno, njihovim potrebama. Osim tog, i ove godine će biti nastavljeno pružanje podrške privrednicima kroz sistem subvencija.

-Imamo ugovor sa UNI Credit bankom za plasman kreditnih sredstava, oko 60 i pola miliona KM, već je plasirano oko 40. Mi dajemo subvencije za kamate, navodi Mevludin Hodžić, ministar privrede TK.

Po tom osnovu isplaćeno je 500 hiljada maraka.

-Izdvojena su sredstva od oko dva miliona maraka. Još jednom pozivom privrednike da apliciraju na javni poziv koji je otvoren do kraja juna. Ima još za plasman oko 20 miliona, podsjeća ministar Hodžić.

Uz to, nastavlja se i subvencioniranje kamata shodno ugovoru sa BBI bankom.

-Zaključen je taj javni poziv. Za to je izdvojeno milion maraka sa ESCROW računa, sredstva od privatizacije. Stoga su malo drugačije definisani uslovi u odnosu na program koji se realizuje sa ovom drugom bankom, rekao je Mevludin Hodžić, ministar privrede TK.

Osim toga, kroz programe javnih investicija pružiće se podrška razvojnim projektima u rubnim, manje razvijenim općinama. Prošle godine je po tom osnovu plasiran milion maraka.

Pročitajte...