U toku policijska akcija “Wolf”, 250 policajaca na terenu

U toku je jedna od najopsežnijih akcija u kojoj učestvuju policijski službenici Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske s ciljem otkrivanja i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje cigareta.

Akcija se već nekoliko mjeseci provodi pod kodn im nazivom Wolf, pod nadzorom Tužilaštva BiH,

U akciji koju koordinira tužilac telj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na terenu učestvuje više od 250 policijskih službenika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske.

Ovo je jedna od najopsežnijih akcija u borbi protiv nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, kojima počinitelji ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist.

Pretresi se obavljaju na 17 lokacija. Po prvi put je na ovakav način ostvarena saradnja između policijskih agencija pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH.

Tom prilikom je zadokumentirano obavljanje više kaznenih djela organiziranog krijumčarenja i rasturanja cigareta stranog porijekla bez trošarinskih markica uz učešće većeg broja osoba organiziranih u međusobno povezane kriminalne gruupe, koje imaju jasno definiranu organizaciju posla u kojoj su uloge članova uglavnom podijeljene, na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i saučesnike u krijumčarenju i rasturanju cigareta. Ovako organizirane kriminalne grupe su se međusobno povezivale u kriminalnu mrežu koja se protezala od Crne Gore do BiH s ciljem krijumčarenja i rasturanja cigareta, navode iz Granične policije BiH.