U Tuzlanski kanton najviše ulažu domaći investitori

Angažman Vlade Tuzlanskog kantona na unapređenju zakonske regulative koja bi  pomogla oko povećanja, kako domaćih, tako i stranih investicija, ogleda se i u pripremi Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi. To je novi korak ka privlačenju investicija, jer brojke govore da je od 2015. godine u TK uloženo oko 460 miliona KM domaćih investicija, dok je u periodu od 2014 do 2016. godine investirano 12,5 miliona KM iz inostranstva.

Iako podaci za ovu godinu još uvijek nisu dostupni, sudeći po onim, starijim, u Tuzlanski kanton najviše su ulagali domaći investitori. Samo u 2015. godini, uloženo je oko 460 miliona KM od kojih se 68 odnosi na sredstva iz vlastitih, domaćih izvora, a 27 odsto dolazi iz kreditnih sredstava. Preostali dio je povučen iz drugih izvora, naveli su u kantonalnom Ministarstvu razvoja i poduzetništva.

Kada je riječ o stranim ulaganjima, podaci postoje za period od 2014. do 2016. godine i oni pokazuju da je u Tuzlanski kanton uloženo 12,5 miliona KM. Među zemljama koje su najviše investirale u ovo područje su Turska, Njemačka, Velika britanija, Austrija i Italija. Stranci su prošle godine najviše investirali u građevinske djelatnosti, proizvodnju namještaja i proizvodnja PVC stolarije.

Podrška Vlade Tuzlanskog kantona investiranju u ovo područje odražava se u poboljšanju zakonske regulative. Već je usvojen prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji će se naći na dnevnom redu naredne sjednice kantonalne Skupštine. U TK je pripremi i Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi koji za sada ne postoji ni na federalnom nivou, što bi odgovaralo i budućim investitorima na području našeg kantona.

Sagovornica: Nisveta Osmić, Pomoćnik ministra za poduzetništvo i obrt Tuzlanskog kantona
Više u video prilogu.

Pročitajte...