U Tuzlanskom kantonu bogatim programom bit će obilježen 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Iako u vanrednim okolnostima zbog pandemije Korona virusa Tuzlanski kanton će i ove godine obilježiti 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice Dana Armije, čiji je nosilac aktivnosti kantonalni Savez demobilisanih boraca pripremili su bogat program. U narednih nekoliko dana na području TK bit će upriličeno niz aktivnosti povodom obilježavanja 15. aprila Dana Armije.
15. April jedan je od najznačajnijih datuma u našoj novijoj historiji. Na taj dan, prije 29 godina, formirana je Armija Republike BiH koja je imala neizbrisiv trag u očuvanju teritorijanog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. To su dani kada se sjećamo najboljih među nama, onih koji su položili svoje živote za slobodu u kojoj mi živimo.
Organizator, odnosno nosioci aktivnosti obilježavanja Dana Armije RBiH na području Tuzlanskog kantona je kantonalni Savez demobilisanih boraca, uz podršku Koordinacije Saveza boračkih udruženja i Ministarstva za boračka pitanja, odnosno Vlade TK. U okviru bogatog programa u narednih nekoliko dana na području TK bit će upriličeno niz aktivnosti povodom obilježavanja 15. aprila Dana Armije.
Iako je Dan Armije RBiH proteklih godina obilježavan mnogo svečanije uz počasnu gardu, zbog pandemije koronavirusa ovoga puta će biti obilježen dosta skromnije, uz poštivanje svih higijensko epidemioloških mjera, ali ništa manje dostojanstveno. Kruna svih događaja je Svečana akademija koja će biti održana 15. aprila. Bite će proglašeni najbolji literalni radovi u školama o temi „Armija RBiH“, zatim kulturne, vjerske i sportske aktivnosti u okviru kojih će biti ukazano na značaj formiranja Armije RBiH.