U Tuzlanskom kantonu nema zaraženih koronavirusom

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Četiri osobe zaražene su u Federaciji BiH, dok je 7 novih slučajeva u Republici Srpskoj. Ovim se broj zaraženih u BiH povećao na 189 osoba. Na Tuzlanskom kantonu 5037 osoba se nalazi u izolaciji.  Na UKC-u Tuzla testirana je ukupno 121 osoba. I dalje nema zaraženih. To je rezultat preventivnih mjere koje je izdao Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, ali i ponašanja savjesnih građana. Poštuju se sve  izdate mjere i preporuke u cilju prevencije pojave i širenja. Tako treba i nastaviti, bez posustajanja, poručuju nadležni.

Autor: Dino Dropić

U Bosni i Hercegovini svakodnevno raste broj zaraženih koronavirusom.  Najviše ih je zabilježeno u Republici Srpskoj. Prednjači Banja Luka, a zatim slijede Konjic, Sarajevo, Mostar.  Na području Federacije BiH poduzete su preventivne mjere kako bi se broj zaraženih osoba smanjio. Na Tuzlanskom kantonu još uvijek nema zaraženih . U izolaciji se nalazi nešto više od 5 hiljada osoba, a sva  dosadašnja testirana na ovaj virus bila su negativna.

“ Sa današnjim datumom u izolaciji se nalazi 5037 osoba. Jučer smo se malo obradovali bili jer je taj broj bio u padu, međutim danas ponovo imamo rast ovih izrečenih mjera i to najvjerovatnije nismo još obradili u potpunosti podatke sa terena, ali da se radi o osobama koje dolaze sa područja zapadne evrope koje su ili deportovane ili bilo koji drugi razlog da je u pitanju. Kada je u pitanju testiranje, do danas je na Tuzlanskom kantonu testirano 121 osoba. Od toga 117 sa područja Tuzlanskog kantona, 3 sa područja Orašja i jedno sa područja Brčko Distrikta i dalje su svi negativni”, rekla je Dajana Čolić ministrica zdravstva TK.

Jedan od razloga zašto Tuzlanski kanton nema niti jednu osobu zaraženu koronavirusom, jesu prije svih, preventivne mjere. Građani se pridržavaju svih preporuka koje je izdao Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, u cilju prevencije širenja koronavirusa. Dajana Čolić ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona ističe  da ove mjere ne treba popuštati, kao i da ih u nekim segmentima treba i pooštiriti.

“U posljednjih par dana sve veći i veći je broj osoba koje zaista počinju pzbiljno da shvataju sve preporuke i ministarstva zdravstva i federačnog i kantonalnog, ali i kantonalnog štaba civilne zaštite. Da li je to zbog uvođenja mjera policijskog sata, da li je to zbog usložnjavanja situacije, da li je to zbog broja umrlih koji se nažalost evo javljaju kao posljedica oboljena koje izaziva COVID-19, to vam ne bih znala reći, ali imam osjećaj da ćemo u narednom periodu pogotovo sa pojavom ljepšeg vremena i pojavom sunca vani ponovo imati veliki problem sa zadržavanjem ljudi u kući. S toga bih htjela da apelujem ove mjere koje smo mi poduzeli jesu preventivne, jesu restriktivne koliko jesu, ali mislim da nije vrijeme da ih popuštamo imali, čak šta više u nekim segmentima bi ih možda trebalo i pooštriti”, istakla je Čolić.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona apeluju na građane da poštuju sve mjere i preporuke koje su pred njih postavljene, kako bi se problem sa koronavirusom što prije riješio.