U Tuzlanskom kantonu ni danas nema novozaraženih koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu nema novozaraženih koronavirusom. Do danas na koronavirus testirano je 9.700 osoba, a  njih 99 obolilo je od COVID-a 19. U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi 60 osoba. U protekla 24 sata u Federaciji BiH zabilježeno je 12 novozaraženih osoba, a u Republici Srpskoj njih 31. Veliki broj zaraženih dolazi iz Tvornice obuće “Alfa” iz Modriče. Tvornica je zatvorila vrata svoje firme, a trenutno će osim zaraženih, još 390 osoba iz ove firme biti  testirano na koronavirus.  Od pojave pandemije u ovom entitetu se oporavila ukupno 991 osoba.

Autor: Dino Dropić

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu na koronavirus testirano je 126 osoba i svi rezultati su negativni. Od pojave pandemije od koronavirusa  83 osobe su se oporavile, zabilježena su 3 smrtna ishoda, a trenutno u Tuzlanskom kantonu je 13 zaraženih. Aktivna su tri klastera. Po jedan u Tuzli, Živnicama, Gračanici, a tiče se osobe kod koje je koronavirus potvrđen u Tešnju. Nedugo nakon zatvaranja klastera u Gradačcu, postoji bojazan od ponovnog širenja virusa na ovom području zbog blizine Modriče, gdje je u Tvornici obuće Alfa potvrđen 31 slučaj novozaraženih. Očekuje se testiranje još 390 osoba iz ove firme. Samim tim opasnost od širenja koronavirusa za Tuzlanski kanton postaje veća.

“ Kako je došlo do toga mnogo je teško reći jer je za 7 dana to učinjeno. Imamo pretpostavke, ne mislim da su dvije osobe mogle zaraziti na stotine ljudi. Neko je špekulisao, nije htio reći istinu, jer to je tako brzo išlo kao da je iz vasione. Sad će biti mnogo teško jer svi partneri traže svoje termine, traže isporuke, a mi to nažalost nećemo moći realizovati”, istakao je Ilija Jevtić vlasnik Tvornice obuće “Alfa”.

Direktor Jevtić apeluje na valsti da pomognu ovoj kompaniji, jer će u ovakvim uvjetima njihovo poslovanje biti maksimalno dovedeno u pitanje. U FBiH u protekla 24 sata na koronavirus testirano je 449 osoba, a kod njih 12 zabilježeno je prisustvo  COVID-a 19. 11 ih je iz Tešnja, a jedno iz Sarajeva. Kada je riječ o Tešnju, nastavljen je rast zaraženih na ovom području, pa su ondje trenutno 93 osobe pozitivne na koronavirus.

 

Pročitajte...