U Tuzli će se obilježiti Evropski dan doniranja i transplantacije organa

Vijeće Evrope svake godine u oktobru, u drugoj zemlji, organizira Evropski dan doniranja i transplantacije organa (EODD) kako bi podigli svijest građana o važnosti davanja organa, kao načina spašavanja i poboljšanja života.

Centralna manifestacija obilježavanja EODD-a, sa međunarodnim učešćem, će biti upravo u Tuzli na Trgu Slobode 19. oktobra od 12,00 do 15,00 sati.

Tom prilikom će organizatori ugostiti njihove kolege iz Mreže transplantiranih JI Europe (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora. Rumunjska, Bugarska, S. Makedonija). Kako je Evropski dan darivanja organa prilika da se oda počast svim darivateljima organa i njihovim porodicama i na ovoj manifestaciji u Tuzli, biće pušteni u zrak bijeli i plavi baloni kao simbolična zahvala svima njima.

– Ovom prilikom građani će imati priliku potpisati donorske kartice, ali i informisati se o značaju doniranja organa i transplantacijama uopće. Također će od naših gostiju moći saznati kakva je situacija u njihovim državama kada je ova problematika u pitanju – ističu iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Podsjećamo, da Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju donacija i transplantacija organa, iz godine u godinu pada na ljestvici evropskih i svjetskih zemalja. U ovoj godini imali smo samo sedam transplantacija sa živih donora i to isključivo u UKC Tuzla, a niti jednu sa preminulog.

U Centru za transplantacijsku medicinu, nalazi se oko 230-240 pacijenata koji su na listi čekanja za bubreg, za transplantaciju jetre nešto više od 20 pacijenta, a na transplantaciju srca čeka oko 15 pacijenata.

Obilježavanje Evropskog dana doniranja organa u Tuzli organizuje Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, u saradnji sa Donorskom mrežom BiH i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Tuzlanskog kantona i uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva.

Pročitajte...