U Tuzli i Kalesiji čiste se poplavišta i zbrajaju štete

U istočnom dijelu Tuzle i zapadnom području Kalesije, ukupno devet mjesnih zajednica koje je u petak zadesila elementarna nepogoda izazvana velikom količinom kiše i plavljenjem lokalnih vodotoka saniraju se i zbrajaju štete. U Tuzli tek predstoji rad tri komisije, dok je u Kalesiji prijavljeno oko 80 % nastalih šteta. Prelimirane procjene, i u Tuzli i u Kalesiji, su da će biti višemilionske. I delegacija Vlade Tuzlanskog kantona obišla je danas neke od privrednih objekata u kojima je plavni val prisilno zaustavio proizvodnju.
U poslijepodnevnim satima posljednjeg julskog petka, u tri tuzlanske mjesne zajednice Požarnici, Simin Hanu i Gornjoj Tuzli, palo je 60 litara kiše po metru kvadratnom. Sve se to desilo samo u jednom satu, a što je izazvalo bujicu u lokalnim vodotocima koji su potopili 20 kuća, više desetaka pomoćnih objekata, oštetili su tri mosta i lokalne puteve, te zaustavili proizvodnju u dva privredna objekta. U Požarnici nisu potopljene samo mašine i repromaterijal već je bilo i zarobljeno desetak radnika. Kompaniju za proizvodnju specijalizirane odjeće za rad, koja je u cjelosti izvozno usmjerena i koja upošljava stotinjak radnika, među njima i povratničku populaciju, posjetila je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona.
Grad Tuzla već u subotu je proglasio stanje prirodne nesreće za ove tri mjesne zajednice. Zbog vodene bujice su pokrenuta i dva klizišta, a samo 20-tak kilometara puta je oštećeno ili uništeno, navode u Civilnoj zaštiti Tuzla.
Na području Kalesije gdje je u šest mjesnih zajednica proglašena prirodna nesreća još uvijek se zbrajaju štete. Preliminarna je procjena o šteti većoj od 2 miliona KM. Za porodicu koja je evakuirana Općina je pronašla zamjenski smještaj. Prijavljeno je 16 klizišta, oštećeno je 30 kuća i 35 pomoćnih objekata, 7 mostova, 45 dunuma zemljišta pod usjevima, 6 plastenika, 4 voćnjaka, 5 bunara, 7 potpornih zidova, a oštećenja su ostala i na šest lokalnih puteva. Na bujičnoj trasi bila su tri privredna kolektiva, dvije vodenice, ribnjak i dva sportska terena. I u Kalesiji se poplavišta čiste i priritetno rade dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Pročitajte...