U Tuzli obilježen Međunarodni dan djevojaka u IT sektoru

Tuzla se danas pridružila obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama. U tuzlanskoj Elektrotehničkoj školi o prilikama za obrazovanje, napredak i radni angažman u ovoj oblasti učenice nekoliko osnovnih i srednjih škola diskutovale su sa ženama koje su već izgradile karijeru u IT sektoru.

Obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama  pokrenula je Agencija Ujedinjenih naroda nadležna za ovu oblast.

– Ideja je da se djevojke počnu baviti programiranjem još od najranije dobi, tako da je to za nas bilo zanimljivo i odlučili smo da se prvi puta ove godine to obilježimo, kaže za RTVTK mr. sc. Selma Krajinović, profesorica u Elektrotehnićkoj školi u Tuzli.

Među maturanticama zainteresovanim da obrazovanje nastve u IT sektoru i učenicama koje već pohađaju neke od informatičkih smijerova u tehničkim školama bila je danas i Erna Jatić, učenica prvog razreda Elektrotehničke škole.

– Izabrala sam ovaj smijer. Ono je što mislim da će me učiniti sretnom, da nastavim da se bavim programiranjem igrica, kaže ona.

Programiranje aplikacija, održavanje računarskih mreža, online marketing samo su neke od oblasti kojima se bave uspješne žene, koje su svoja iskustva podijelile danas s učenicama u Elektrotehničkoj školi u Tuzli. Profesorica Samra Mujačić, koja već više od dvadeset godina predaje na tuzlanskom Elektrotehničkom fakultetu kaže kako se na njemu radost iz godine u godinu broj muških i ženskih studenata na studijima infomacijskih tehnologija izjednačava. I svi brzo nakon diplomiranja pronalaze zaposlenje. Ne samo da u ovoj oblasti mogu biti jednake muškarcima, nego su i u prednosti u odnosu na njih kazale su žene iz IT sektora učenicama u Elektortehničkoj školi. Žene su komunikativnije, a svoje znanje umiju prezentirati na mnogo kreativnijih načina nego što to rade muškaraci.

Pročitajte...