U Tuzli održan Dan otvorenih vrata JU Mješovite srednje saobraćajne škole

U Tuzli je održan Dan otvorenih vrata JU Mješovite srednje saobraćajne škole. Tim povodom osnovcima su kroz niz radionica predstavljena zanimanja i sekcije koje ova škola nudi. Ova manifestacija je  pružila priliku svim maturantima da se pronađu u saobraćajnoj struci.

Često se za saobraćajnu školu vezuju stereotipi da je rezervirana za muškarce iako je sa godinama broj žena  u sektoru saobraćaja porastao. Jedna od učenica ove škole je Belma Hajdarević, a školuje se za tehničara poštanskotelekomunikacijskog saobraćaja.

„Upisala sam ovaj smjer zato što mi se sviđa takav vid  komunikacije sa ljudima“

Belma je jedna od onih koji se u budućnosti žele baviti poštanskim poslovima ili špediciji i osiguravajućim kućama. Praktična nastava ovog smjera se odvija u saradnji sa Javnim preduzećem BH pošta.

„Za svako zanimanje i zvanje pripremili smo i odgovarajuću prikladnu radionicu. Danas evo konkretno u mom dijelu, poštansko telekomunikacijski tehničar, učenici će raditi otprilike ono što rade na praksi. Raditi ćemo i vježbu, slijepo kucanje na računarima koju inače obavljamo i na časovima. Osim ove radionice i ovog  zanimanja osnovci će imati priliku da vide vještačenje saobraćajnih nezgoda, rasklapanje motora, popunjavanje različitih testova za vozače motornih vozila itd.“– Elvir Čerkezović, profesor u JU Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi Tuzla

Početak rada Saobraćajne škole u Tuzli vezuje se uz povezivanje Industrijske škole i  mašinskog i elektrotehničkog odsjeka Tehničke škole. Time je formiran Elektromašinski školski centar, koji je počeo sa radom 60-tih godina u novoizgrađenoj zgradi u kojoj se i danas nalazi ova škola. U povodu Dana otvorenih vrata, Javna ustanova Mješovita srednja saobraćajna škola, bila je domaćin maturantima osnovnih škola sa Tuzlanskog kantona.

„Današnja manifestacija će pružiti priliku svim maturantima da kroz razne radionice koje smo pripremili za njih vide nešto za sebe i pronađu se u saobraćajnoj struci. Mogu sa ponosom istaći da zanimanje za upis u našoj školi je uvijek zadovoljavajuće iako je  saobraćajna struka jedna od deficitarnih zanimanja na našem kantonu ali i šire. Očekujemo to i ove školske godine.“-Jasenko Smajić, direktor Saobraćajne škole Tuzla

Ova manifestacija je osmišljena s ciljem da približi maturantima oblasti i zanimanja kojima ova institucija raspolaže. Na radionicama su predstavljene i vannastavne aktivnosti kao što su : Novinarska sekcija, Folklorna sekcija, Historijska sekcija, Zaštita i uređenje okoliša, Debatni klub-civitas, Prva pomoć, Fotografska sekcija kao i niz sportskih sekcija.

Podsjećamo, zanimanja koja ova instutucija nudi su: tehničar drumskog saobraćaja, tehničar poštanskokomunikacijskog saobraćaja, tehničar za logistiku i špediciju, tehničar željezničkog saobraćaja. Od stručnih zanimanja su ponuđena : vozač motornih vozila, automehatroničar i rukovaoci građevinskih i pretovarnih mašina.

Pročitajte...