U Tuzli održan “Grand Prix Tuzla 2021”

U Tuzli je održana prva  brdska trka „Grand Prix Tuzla 2021“ na stazi Stara Majevica. Adrenalinskom spektaklu koji je bodovan za šampionat Bosne i Hercegovine na brdskim stazama, prisustvovali su vozači iz cijele zemlje i regiona. Utrku je  organizovalo Udruženje građana auto-moto sport „HM Motorsport“.

Jako sam ponosan što se danas održava u Tuzli prva brdska trka “Grand Prix Tuzla 2021″. Vozači su nam pristigli iz svih dijelova BiH. Vozit će se na dužini staze od 3700 metara. Na toj dionici imamo preko 50 krivina. Staza je jako zahtjevna tehnički. Poželio bih svim vozačima sportsku sreću i da prođe sve bez  incidenata”, istakao je  Faik Durmić predsjednik Oranizacijskog odbora “Grand Prix Tuzla 2021”.

Manifestaciju su podržali  Grad Tuzla i Ministarstvo za trgovinu, turizam i saobraćaj TK. Očekivanja su da “Grand Prix Tuzla” postane tradicionalna utrka koja će doprinijeti razvoju turističke ponude Tuzle i Tuzlanskog kantona i privući turiste širom svijeta.

„Jako bitan sport dijelu populacije, jako bitan gledaocima. Tako da je ovo važan korak da se onda ovdje u Tuzli dogodi i 18. u nizu ovakva utrka jer je najvažniji prvi korak, najvažniji je organizator. Jako je važno da mi imamo usred turističke sezone još jedan događaj koji će privući turiste. Radi se o šampionatu BiH, ali je i regionalnog karaktera. Gostiju ima  dosta iz inostranstva i jako je važno da Tuzla bude prepoznatljiva i po tome“, rekao je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

„ Ono što mi kao resorno ministarstvo želimo da istaknemo je da u potpunosti podržavamo ovu manifestaciju. To smo pokazali i u administrativnom smislu, dali smo totalnu obustavu saobraćaja. U narednom periodu kao Vlada TK, resorno ministarstvo, a vjerujem i Grad Tuzla, ako ovo postane tradicionalna manifestacija sa ciljem da se obogati turistička ponuda Tuzle i Tuzlanskog kantona, a i s ciljem popularizacije saobraćaja i saobraćajne kulture i manifestacija od značaja za saobraćaj na području našeg kantona mi ćemo i finansijski svakako pokušati obezbijediti određena materijalna sredstva u narednom periodu, u narednim godinama ako ova adrenalinska utrka, brdska utrka “Grand Prix Tuzla” postane tradicionalna“, istakao je Nenad Lukanović pomoćnik ministra za saobraćaj TK.

Start utrke bio je na nadmorskoj visini od 510, a cilj na 726 metara. Asfalt na stazi je u potpunosti nov, a svi vozači mogli su pokazati svoje mogućnosti i vještine.

„Danas jako neizvjesno upravo iz razloga što je staza svima nova, što je tehnički zahtjevna. Poprilično je spora staza tako da  do izražaja dolaze spremnost vozila i mogućnosti vozača“, mišljenja je Boris Novak iz SAK SPArK Tuzla.

„Konačno je zaživio autosport. U boljem smo periodu kada imamo pokret tuzlanskih vozača koji su vraćaju na utrke. Iskreno nadam se što boljem plasmanu. Konkurencija je jaka. Neka pobijedi bolji“, rekao je Armin Mujkanović iz SAK SPArK Tuzla.

„Očekivanja  su tu i tamo. Prva je trka. Staza nije vožena dugo godina ovdje, prvi put se vozi. Konkurencija je zaista prejaka. Stvarno ima dosta ljudi sa strane koji su došli tu isključivo radi druženja i prijateljstva. Sve je došlo po pozivu“, istakao je Bajrudin Bukovica iz “HM Motorsport” Tuzla.

Vrlo značajno i prava manifestacija da se ovo održi i da ovo ponovo oživi. Staza je tako zahtjevna, dobra staza, asfalt dobar. Mislim da je stvarno za trkače jedan veliki uspjeh što se to ponovo ostvarilo u Tuzli, rekao je  Nevzad Muratović.

U utrci su uživali i gledaoci koji su na nekoliko lokacija duž staze bodrili svoje favorite.  “Grand Prix Tuzla 2021” uvrštena je i u kalendar BIHAMK-a za disciplinu A02. Osim takmičarskog, utrka je i prijateljskog karaktera, zasnovana na međusobnom druženju vozača i svih učesnika “Grand Prix-a Tuzla 2021” i ostvarivanju što boljih sportskih rezultata.

Pročitajte...