U Tuzli održan okrigli sto o temi „Hrvati u Tuzlanskom kantonu – povijesni i suvremeni kontekst hrvatskoga identiteta“

„Hrvati u Tuzlanskom kantonu – povijesni i suvremeni kontekst hrvatskoga identiteta“, naziv je okruglog stola koji je sinoć održan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Projekat zajednički provode Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta iz Osijeka i Filozofski fakultet Tuzla. Prvi okrugli sto je održan u Tuzli, a njegova realizacija traje godinu dana.  

Cilj projekta je osnažiti položaj Hrvata u Tuzlanskom kantonu kroz prepoznavanje potreba u edulacijskom, stručnom i naučnom smislu. Ovo nije politički niti naučni skup, jer se prvenstveno odnosi na poštivanje srodnih kultura i različitosti, istakao je prof. dr. sc. Damir Matanović, Dekan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta josip Jurja Strossmayera iz Osijeka.

Projekt finansira Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i realizuje se narednu godinu. Organizatori su najavili tribine o položaju Hrvata koji žive u Tuzlanskom kantonu, prof. dr. sc. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Pročitajte...