U Tuzli održana Svetosavska akademija

Bosanski kulturni centar u Tuzli bilo je domaćin tradicionalne Svetosavske akademije. Pred mnogobrojnim gostima, kako iz Tuzle, tako i mnogih drugih gradova, bogatim programom odato je poštovanje utemeljitelju pravoslavne vjere – Svetom Savi. Ova akademija ima za cilj da pokaže kulturno-umjetnički program koji je pripreman u čast Svetog Save, iz bogate kulturne baštine srpskog naroda sa prostora TK i uopšte iz BiH.

Više od stotinu poklonika svetosavlja došlo je da oda poštovanje prema pravoslavnoj vjeri i njenom utemenitelju, prvom patrijarhu, prosvetitelju i državniku Svetom Savi. Svetosavsku akademiju organizovali su Eparhija zvorničko-tuzlanska i Srpsko prosvjetno i kulturnog društvo “Prosvjeta” Tuzla.

Posjetioci su na Akademiji uživali u bogatom  kulturno umjetničkom programu društava i horova iz iz cijele BiH, te dječijim recitacijama i koreografijama. Jedan od međunarodno priznatih orkestara stigao je u podmlađenom sastavu iz Ugljevika.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Svetosavskoj akademiji u Tuzli prisustvovao je i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

 

 

Pročitajte...