U Tuzli oduzet duhan i cigarete u vrijednosti oko 38 hiljada KM

U uslovima vanredne situacije uzrokovane virusom Covid 19 ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje prvode pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprečavanja nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina. Tako je na području Grada Tuzle oduzeto 3980 paklica raznih cigareta kao i 100,6 kg duhana.

Ovlaštena službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, a na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera došli su do saznanja da na području grada Tuzle postoji više osoba koje se bave prodajom cigareta i rezanog duhana, a koje su porijeklom iz susjednih zemalja. Izvršen je pretres vozila, lociranih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Te tom prilikom pronađeno je 3980 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 100,6 kilograma duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je cca  38.000 KM.

Protiv četiri osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH („Sl. glasnik BiH“, broj: 08/10).

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

RTVTK/tuzlainfo.ba

Pročitajte...