U Tuzli postavljena četiri Ginisova rekorda: Pucali baloni, lomile se ploče od siporeksa i radili sklekovi

– Spektakularni show pripremio je Muhamed Kahrimanović razbijajući kokosove orahe

TUZLA (AA) – U Tuzli su danas oborena četiri svjetska rekorda, a posjetitelji u maloj dvorani Sportskog, kulturnog, privrednog centra ˝Mejdan˝ uživali su u spektakularnim izvedbama bušenja balona štiklama, izvođenju sklekova, razbijanju siporeksnih ploča laktom i razbijanju ploča čekićem na stomaku, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnogorac Žarko Janković oborio je rekord u razbijanju siporeks ploča laktom, istovremeno držeći jaje u ruci, razbivši 82 ploče za 9,74 sekunde, odnosno četiri ploče više od prethodnog svjetskog rekorda, koji je držao Austrijanac Adem Dulas. ( Ahmed Bešic – Anadolu Agency )

Mirsad Nokto, majstor borilačkih vještina i selektor bh. Wu Shu Kung Fu reprezentacije, u jednoj minuti uradio je 103 skleka, te je oborio rekord Švicarca Romana Dossenbacha koji je uradio 101 sklek. Zapravo, Nokto je izveo više sklekova, ali mu se 11 zbog nepodizanja cijelog tijela nije priznalo.

Osim ovog rekorda, Nokto je ležao na podu sa 16 ploča siporeksa na stomaku, koje je njegov kolega razbio za 4,22 sekunde čekićem teškim 6,3 kilograma. Dosadašnji rekord držao je Turčin Ali Bahčetepe, sa čijeg su stomaka ploče razbijene za 4,74 sekunde.

˝Pripreme su bile vrlo zahtjevne, a koliko god djelovalo jednostavno, ipak se treba pripremiti za tako nešto. Razbijanje siporeksnih ploča na mom tijelu također je zahtijevalo ozbiljne pripreme. U cijelu priču uveo nas je Muhamed Kahrimanović koji drži 12 svjetskih rekorda, a pratio je moj rad putem interneta i vjerovao je da ja to mogu uraditi˝, izjavio je Nokto.

Irma Nokto (13) uspjela je u 60 sekundi štiklama na kojima su bili ekseri, udarcima nogom iznad glave probušiti 39 balona. Da bi se rekord priznao, Irma je u svakom trenutku morala imati jednu nogu na podu, što joj nije bio problem i, iako je prije obaranja rekorda priznala da ima tremu, nadmašila je Njemicu Anu Marie Petzolt, koja je uspjela probušiti 18 balona. ( Ahmed Bešic – Anadolu Agency )

Noktina kćerka Irma (13) uspjela je u 60 sekundi štiklama na kojima su bili ekseri, udarcima nogom iznad glave probušiti 39 balona. Da bi se rekord priznao, Irma je u svakom trenutku morala imati jednu nogu na podu, što joj nije bio problem i, iako je prije obaranja rekorda priznala da ima tremu, nadmašila je Njemicu Anu Marie Petzolt, koja je uspjela probušiti 18 balona.

U Tuzli su danas oborena četiri svjetska rekorda, a posjetitelji u maloj dvorani Sportskog, kulturnog, privrednog centra ˝Mejdan˝ uživali su u spektakularnim izvedbama bušenja balona štiklama, izvođenju sklekova, razbijanju siporeksnih ploča laktom i razbijanju ploča čekićem na stomaku. Mirsad Nokto je ležao na podu sa 16 ploča siporeksa na stomaku, koje je njegov kolega razbio za 4,22 sekunde čekićem teškim 6,3 kilograma. Dosadašnji rekord držao je Turčin Ali Bahčetepe, sa čijeg su stomaka ploče razbijene za 4,74 sekunde. ( Ahmed Bešic – Anadolu Agency )

Crnogorac Žarko Janković oborio je rekord u razbijanju siporeks ploča laktom, istovremeno držeći jaje u ruci, razbivši 82 ploče za 9,74 sekunde, odnosno četiri ploče više od prethodnog svjetskog rekorda, koji je držao Austrijanac Adem Dulas.

˝Vratio sam danas svoj rekord, koji mi je uzeo Austrijanac. Za ovaj poduhvat važni su tehnika, koncentracija, a snaga dođe sama po sebi˝, rekao je Janković.

U Tuzli su danas oborena četiri svjetska rekorda, a posjetitelji u maloj dvorani Sportskog, kulturnog, privrednog centra ˝Mejdan˝ uživali su u spektakularnim izvedbama bušenja balona štiklama, izvođenju sklekova, razbijanju siporeksnih ploča laktom i razbijanju ploča čekićem na stomaku. Mirsad Nokto, majstor borilačkih vještina i selektor bh. Wu Shu Kung Fu reprezentacije, u jednoj minuti uradio je 103 skleka, te je oborio rekord Švicarca Romana Dossenbacha koji je uradio 101 sklek ( Ahmed Bešic – Anadolu Agency )

Spektakularni show prije obaranja rekorda izveo je Muhamed Kahrimanović razbijajući kokosove orahe.

Inače, organizator Dana Ginisovih rekorda je tuzlanski Ving Tchun Kung fu klub “Panther”, uz počasno pokroviteljstvo Svjetske asocijacije Ginisovih rekorda, Njemačkog instituta za Ginisove rekorde, Sportskog saveza grada Tuzla i Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Pročitajte...