U Tuzli preminula Amra Odobašić dugogdišnja novinarka i uposlenica UKC-a Tuzla

Uposlenica Službe za informisanje UKC-a Tuzla Amra Odobašić preminula sinoć je u 53. godini života nakon što je izgubila višegodišnju bitku sa opakom bolešću.

Amra Odobašić rođena je 3. avgusta 1967. godine u Tuzli. Fakultet političkih nauka Univerziteta u  Sarajevu, Odsjek žurnalistika, završila je 1999. godine i stekla zvanje diplomirani žurnalista.

U periodu od 1992. do 1995. godine, bila je pripadnik Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine obavljajući poslove novinara,  referenta za kontakte sa medijima i referenta za saradnju s domaćim i inostranim novinarima. Od 1994. godine bila je dopisnik Reutersa sa terena.

Nakon završetka rata, tačnije od 1995. do 1999. godine radi na Tuzlanskoj televiziji kao glavni i odgovorni urednik i urednik emisije iz oblasti zdravstva za OBN televiziju. U periodu od 1999. godine do  2004. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Odsjek žurnalistika, radila je kao asistent na predmetima Teorija informacija, Odnosi s javnošću i Novinarstvo u mas-medijima. Bila je dopisnik Radija BiH, dopisnik i saradnik agencije BH Press, dopisnik časopisa Zajednica života, programski i PR savjetnik Obiteljskog radija Valentino – Bijela.

Od 1999. godine uposlenik je Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli gdje je radila na poslovima šefa Službe za kominikacije i glasnogovornika Ustanove, te stručnog saradnika Službe za stručno usavršavanje.

Obavila je niz različitih doedukacija i usavršavanja osim u novinarstvu i u odnosima s javnošću, vještinama komuniciranja i drugim aspektima komunikologije i organizacijskog menadžmenta, te internom i kriznom komuniciranju kao i provođenju kampanja.

Proteklih 20 godina iskustva u oblasti izgradnje i osnivanja odnosa s javnošću u zdravstvenim institucijama rezultirali su izradom Priručnika „Važnost odnosa s javnošću u zdravstvu“ kojeg je pripremila sa kolegom Radenkom Udovičićem.

Polja profesionalnog interesovanja su joj bila korporativna komunikacija, odnosi s javnošću, verbalna i neverbalna komunikacija, interna i krizna komunikacija (u zdravstvu),  javni nastup i vještine komunikacije.

Pročitajte...