U Tuzli promovirana knjiga Ramiza Salkića

U Tuzli je danas u organizaciji Bosanske medijske grupe promovisana knjiga „Godine borbe za slobodu, člast i dostojanstvo“ autora Ramiza Salkića. Riječ je o svojevrsnoj analizi sistemske diskriminacije Bošnjaka u bh entitetu Republika Srpska.

novinar Azra Mešić

Knjiga je historijsko svjedočanstvo utemljeno na 18 godina političkog rada autora Ramiza Salkića. U prvi plan stavlja borbu za opstanak i ostanak i kako naslov knjige kaže borbu za slobodu, čast i dostojanstvo Bošnjaka u Republici Srpskoj od 1992. godine do danas.

– Danas se isto tako borimo za identitet, kulturu, dostojanstvo, za egzistenciju i prava. Ova knjiga pokazuje uporedno prava i zakone na nivou Federacije BiH i Republike Srpske, pojašnjava autor za RTVTK.

Knjigu Ramiza Salkića, promotori preporučuju svima, ali najprije stručnjacima pravnih i političkih nauka. Njena osnovna poruka je da nema i ne smije biti odustajanja od borbe za jednakost, prava u konačnici i  trajni mir.

– Mir možda nije sve, ali bez mira nema ništa. To je druga poruka ove knjige. I treća poruka je da je Bosna nadživjela sve sile i svakoj je sili leđa vidjela, kaže prof. dr. Amir Karić, recenzent i promotor knjige.

Knjiga ”Godine borbe za slobodu čast i dostojanstvo” štampana je u 2000 primjeraka, a autor ju je posvetio svima koji su stradali u borbi za Bosnu i Hercegovinu, ali i svim povratnicima koji životom u mjestima iz kojih su bili protjerani, pokazuju svoju borbu za dom i domovinu.

Pročitajte...