U Tuzli razgovarano o šansama i načinu poslovanja sa investitorima iz Njemačke

Unaprjeđenje suradnje bh. privrednih subjekata sa privrednim subjektima iz Njemačke, te ukazivanje na neophodnost poboljšanja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja stranih investicija u Tuzlanski kanton bile su neke od tema razgovora regionalnog poslovnog događaja. U organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona, Udruženja za unaprjeđenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i Privrednog udruženja predstavništva njemačke privrede u BiH u saradnji sa Pro Credit bankom predstavljeni su potencijali TK, ali i šanse za ulaganja njemačkih kompanija na ovom prostoru.

U vremenu globalne blokade transporta sirovina i proizvoda uzrokovanih pandemijom, postor poput TK vidi svoju šansu za privlačenje investicija najjače ekonomije Evrope, Njemačke. Kao najmogoljudni kanton pun kvalificirane radne snage, ali  najznačajniji rudarsko- industrijski bazen u kome posluje 22 hiljade poslovnih subjekata i 11 500 obrta TK prirodno se nametnuo kao mjesto današnjag regionalnog poslovnog susreta. Predstavnici Kantonalne Vlade predvođeni pemijerom Kadrijom Hodžićem ovom su prilikom predstavili i ostale razloge investiranje na ovom prostoru. „U pitanju su duga industrijska tradicija, konkurentna radna snaga, povoljan strateški geo- saobraćajni položaj i solidno razvijena podruzetnička infrastruktura. Jedna od naših prednosti je što već imamo snažne veze sa njemačkom privredom . Naših 70% izvoza je vezano za euro tržišta gdje je Njemačka veoma prisutna. Naročito u  5 industrijskih grana, i to metalo-prerađivačka, drvo-prerađivačka, hemisjka, prehambena i plastika“, reako je Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

Njemačka se već pokazala kao najbolji je partner bh. privredi predstavljajući okosnicu izvoza. Ipak, njihovi investitori su mišljenja da naša zemlja nije u dovoljnoj mjeri iskoristila potencijal direktnih stranih investicija kao što to čine susjedne zemlje, prvenstveno Srbija.

Nama je cilj da povežemo naše kompanije sa njemačkim partnerima i da pružimo njima šansu da svoje proizvode i usluge nude na njemačko tržište. S druge strane, želimo da pokažemo mogućnosti njemačkim kompanijama da u jednom kantonu kao što je Tuzlanski  pronađu korist i šanse da ovdje direktno investiraju i na taj način zapošljavaju ljude“, rekao je Mahmut Galijašević, predsjednik Udruženja njemačke i bh.privrede Wirtschaftsvereun BiH.

Okosnicu privrednog razvoja osim većih izvozno orjentiranih kompanija čine mala i srednja preduzeća. Prema njima su sa svojim uslugama orjentirane i neke banke kako bi im pomogli  u realizaciji zacrtanih poslovnih ideja.  „Poznato je da mala i srednja preduzeća čine 90 % svih privrednih subjekata u jdnoj ekonomoiji i proizvode preko 50% ukupnog nacionalog dohodka i upošljavaju 50 -60% svih zaposlenih u ekonomiji. Iz tog razloga važno je da razgovaramo na ovakvom jednom skupu i da Vlada privredne komore najvećih evropskih tržišta i mi banke kao finansijeri. Jako nam je drago da ćemo danas sa privrednicima TK razgovarati i otvoriti neke teme i da ćemo zajedno sa našim prijateljima iz Njemačke privredne komore otvoriti neke teme i možda naći  nove poslovne prilike za investiranje koje će dobijeti dobro privrednicima u TK i BiH u širem kontekstu“, rekao je Amir Salkanović, direktor ProCredit Bank.

Namjera je da sa umrežavanjem poslovnih subjekata van BiH osnaži protok ideja, tehnologije, menadžerskog znanja, a sve u cilju da se pospješi zaposlenost, rast i razvoja Kantona, poručio je premijer Hodžić. Zapošljavanjem ljudi ovdje, mišljenja je Galijašević, spriječili bi se negativni trendovi migracija našeg stanovništa. Zbog toga je važno otvoriti vrata poslovanja njemačkim investitorima. Iako je pandemija promijenila poslovanje u cijelom svijetu, TK kao geografski dio Evrope u tome vidi svoju šansu,poručeno je danas.

 

Pročitajte...